Tip: goedkoper de grens over

De trein naar België wordt ieder jaar duurder, ondanks het bezwaar van de consumentenorganisaties dat de trein langzamer dan ooit is geworden. Gelukkig zijn er nog wel wat manieren om voordeliger te reizen, wij zetten er een aantal op een rij.

Voor reizigers naar België met het reguliere treinvervoer kan het voordeliger zijn om de reis te knippen in een binnenlands deel tot aan het grensstation en een deel via de Belgische spoorwegen NMBS. De NMBS rekent naar en vanaf Roosendaal en Maastricht namelijk tarieven die erg lijken op Belgische binnenlandse tarieven. Op Roosendaal staat tegenwoordig een NMBS-automaat, waarin de tickets iets voordeliger zijn. Wat veel reizigers niet weten is dat de Belgische treinkaartjes met hun tarieven ook bij het NS-loket in Maastricht te koop zijn, maar je moet dan wel de buitenlandtoeslag van € 3,50 betalen. Helaas kunnen deze kaartjes niet uit de NS-automaten gehaald worden. In de toekomst wordt er wel een NMBS- automaat in Maastricht geplaatst. Verder zijn de NMBS-treinkaartjes te koop bij de VVV in Maastricht en online bij de NMBS. Let wel: het knippen van een reis kan voor OV-chipkaartreizigers wel weer leiden tot onhandig extra in- en uitchecken op het “overstappunt”.

Een retourtje vol tarief Maastricht- Luik kost bij de NS-automaat € 15,20. Een Superdagretour (geldig na 9 uur) €10,20 of een weekendretour €9,20. Bij de NMBS kost een dagretour naar Luik €10,00 of een weekendretour €7,20. Bij het NS-loket in Maastricht komt daar nog een lokettoeslag van €3,50 bij. Door te boeken op de NMBS-website hoeft u de lokettoeslag uiteraard niet te betalen.

Voor een aantal doelgroepen zijn er nog goedkopere kaartjes te koop. Allereerst de 65+’er die een seniorbiljet koopt voor €8,60 (€8,80 vanaf 1-2-2014), waarmee hij vanaf de stations Maastricht, Maastricht Randwyck of Eijsden naar ieder station in België kan reizen en op dezelfde dag kan terugkeren. Verder reizen jongeren onder de 26 voordelig met een Go Pass, die vanaf Maastricht €7,30 per enkele reis kost (€7,40 vanaf 1-2-2014) naar elk station in België. Dit ticket is alleen online bij de NMBS te koop.

De gewone Go Pass 1 voor €6 (alleen online te koop) en Go Pass 10 voor €50 (€51 vanaf 1-2-2014) zijn pas geldig vanaf Visé, omdat die alleen tussen twee Belgische stations gelden. Hetzelfde geldt voor de Rail Pass met 10 enkele ritten waarvoor €76,00 neergeteld moet worden. Als je in Nederland instapt, heb je daarbij nog een ticket naar Visé nodig. Hetzelfde geldt voor speciale aanbiedingen bij de NMBS zoals de “Christmas Deal” en “Shopping Deal” die periodiek het reizen in de weekenden erg voordelig maken. Reizigers vanuit Limburg hebben hierbij nog een kaartje naar Visé nodig, reizigers die via Roosendaal reizen kunnen een ticket naar Essen kopen. Het kan aantrekkelijk zijn deze aanvullende kaartjes uit de NS-automaat te halen als je 25% Railpluskorting hebt en/of 40% dalurenkorting/100% korting op het nederlandse trajectgedeelte.

Voor reizigers met Thalys, ICE en Eurostar geldt: hoe vroeger wordt gereserveerd, hoe goedkoper het kaartje wordt. Kaartjes zijn doorgaans te reserveren vanaf 3 maanden voor vertrekdatum.

De tarieven voor het reizen naar Duitsland zijn voor langere reizen aan beide zijden van de grens vergelijkbaar. Bij korte ritten waarbij men gebruik kan maken de AVV-automaten in Parkstad kan men enig voordeel behalen. Een retourtje vol tarief van Heerlen naar Herzogenrath uit de NS-automaat kost bv. € 7,60; bij de AVV-automaat is men € 6,80 kwijt. Met Voordeeluren- en/of Railpluskorting of een netkaart in Nederland is het bij de NS-automaat echter goedkoper.

Vanuit Groningen kan het Niedersachsen ticket + gekocht worden, hiermee kunt u kunt met maximaal vijf passagiers van Groningen naar alle plaatsen in Niedersachen reizen per trein. Dit ticket is online te bestellen of te koop bij de Arriva-shops van Groningen en Leeuwarden. De reis Groningen – Leer kan per OV-chipkaart worden afgelegd waarbij abonnementen gewoon geldig zijn.

Voor alle reizen geldt: vooraf vergelijken is het beste!

Alternatieven

Wie wil besparen op reiskosten naar het buitenland kan ook kijken naar een alternatief voor de trein. Er gaan steeds meer busdiensten de grens over, vaak wordt er flink met de prijs gestunt.

Voor degene die toch bij de auto terecht komt, is het ook nog een optie om te carpoolen. Tegenwoordig bestaan er speciale organisaties die bestuurders en passagiers op weg naar dezelfde bestemming samenbrengen. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website www.blablacar.nl voor spotgoedkope ritten richting Brussel en Antwerpen.