Reizen met keuzedagen

Chris folders

Senioren die Keuzedagen bestellen bij verlenging van hun treinabonnement (Voordeeluren, Dal Voordeel of Altijd Voordeel) krijgen sinds augustus 2013 geen papieren kaartjes meer. De kaartjes zijn digitaal geworden. Dit maakt het gebruik van keuzedagen fors ingewikkelder, vooral voor een doelgroep die niet altijd thuis is in de digitale wereld van de OV-chipkaart. Daarbij kan er ook nogal eens wat mis gaan.

Toen de digitale kaartjes net werden ingevoerd, hebben Rover en Unie KBO klachten van reizigers voor NS op een rij gezet en om betere oplossingen gevraagd. Na gesprekken met NS leidde dit uiteindelijk begin 2015 tot een keuze voor Keuzedag-reizigers: reizigers met een voordeeluren-abonnement oude stijl kiezen nu zelf tussen papieren Keuzedagen of de digitale producten. Dit betekent dat er nu meerdere soorten Keuzedagen in omloop zijn, elk met eigen voorwaarden en gebruiksmogelijkheden.

Papieren keuzedagen

De papieren Keuzedagen voor houders van een voordeelurenabonnement worden voortaan uitgegeven op een wegwerpchipje (Dag Voordeelurenkaart genoemd). In- en uitchecken is hiermee verplicht. De reiziger hoeft zich echter niet te verdiepen in het ophalen van reisproducten. De papieren keuzedagen zijn in tegenstelling tot de digitale producten allemaal het hele jaar te gebruiken ipv gedurende bepaalde perioden in het jaar. Hiervoor betaalt de reiziger wel extra, namelijk een toeslag van €10,50 in totaal bovenop de reguliere prijs (€24,50) van de set (digitale) Keuzedagen.

NB Hiermee kan in het weekend en op feestdagen de hele dag gereisd worden, op werkdagen kunnen reizigers voor 6.30 uur of na 9.00 uur inchecken.

Digitale keuzedagen bij Voordeelurenkaart

Wie zich de toeslag van €10,50 wil besparen, prima overweg kan met de OV-chipkaart en geen bezwaar heeft tegen Keuzedagen die opeenvolgend gedurende beperkte perioden in het jaar geldig zijn, kan kiezen voor de digitale variant. 1 Keuzedag is het hele jaar geldig en 6 Keuzedagen kunt u in 2 opeenvolgende maanden gebruiken. Een niet gebruikte Keuzedag vervalt. U kunt daarvoor geen geld terug vragen.

NB Hiermee kan in het weekend en op feestdagen de hele dag gereisd worden, op werkdagen kunnen reizigers voor 6.30 uur of na 9.00 uur inchecken. In de maanden juli en augustus kan ook de hele dag gereisd worden, evenals in de week tussen kerst en oud en nieuw.

Digitale keuzedagen bij Dal Voordeel of Altijd Voordeel-abonnementen

Reizigers met een ander NS-abonnement dan het voordeelurenabonnement waren altijd al aangewezen op digitale keuzedagen. Zij kunnen dan ook geen gebruik maken van de regeling om papieren keuzedagen te bestellen. Ook deze abonnementhouders kunnen 7 keuzedagen bestellen, waarvan 1 Keuzedag het hele jaar geldig is en 6 Keuzedagen in 2 opeenvolgende maanden te gebruiken zijn. Een niet gebruikte Keuzedag vervalt. U kunt daarvoor geen geld terug vragen.

NB Met deze keuzedagen kan in het weekend en op feestdagen de hele dag gereisd worden, op werkdagen kunnen reizigers voor 6.30 uur of na 9.00 uur inchecken.

Voor reizigers met digitale keuzedagen hebben wij een aantal tips.

Keuzedagen ophalen op niet-NS-stations

Iedere keer dat u met een Keuzedag wilt gaan reizen, moet u langs een automaat om daar één van de bestelde Keuzedagen op de OV-chipkaart te zetten waar ook het abonnement op staat. (klik hier voor het opzoeken van een automaat in de buurt). Op stations waar NS-treinen komen kan dit bij de kaartautomaat van NS (bekijk hier een instructiefilmpje).

Op veel niet-NS-stations was het aanvankelijk onmogelijk om Keuzedagen op de OV-chipkaart te laden. Daarvoor moest je naar een supermarkt of gemakswinkel, of naar een NS-automaat op een station waar wel NS-treinen komen. Tegenwoordig is deze mogelijkheid er ook op een flink aantal niet-NS-stations. In een aantal regio’s staat naast de kaartautomaat van de regionale vervoerder een gele zuil waarmee de handeling kan worden uitgevoerd: het ‘Oplaadpunt’. Ze staan echter niet overal. 

Let op: deze gele zuilen en mogelijk ook een aantal regionale kaartautomaten werken niet zoals de kaartautomaten van NS. Ze hebben dezelfde onhebbelijkheid als de automaten in de winkels, namelijk dat u niet kunt kiezen welke Keuzedag u wel en niet wilt aanspreken. Er is één Keuzedag die u het hele jaar mag gebruiken, en die willen veel mensen bewaren voor een later moment. De automaat vraagt echter niets en kan daarom zomaar de vekeerde Keuzedag op de kaart zetten..

Let op 2: Haalt u bij een automaat met beperkte mogelijkheden een andere digitale bestelling op en is er nog een Keuzedag in voorraad die bruikbaar is op die datum,dan kunt u die Keuzedag zomaar ongevraagd op uw kaart geladen zien. Checkt u vervolgens in tijdens de daluren, dan wordt die Keuzedag automatisch aangesproken, ook als u die tot een latere datum had willen bewaren.

Een belangrijke tip voor gebruikers van het Oplaadpunt en de automaten in winkels is dan ook: maak alleen gebruik van deze apparaten als u meteen daarna een Keuzedag wilt gebruiken. En als u nog een Keuzedag hebt die het hele jaar gebruikt mag worden: weet dat die Keuzedag dan zal worden aangesproken.

Reizen met digitale keuzedagen

Om te reizen met de Keuzedag, check na het opladen bij de automaat in bij een OV-chipkaartpaal of poortje. Check weer uit bij de eindbestemming. Op maandag t/m vrijdag kunt u vanaf 08:55 uur inchecken, in het weekend kan dit de hele dag.

U kunt met uw Keuzedag bij alle spoorvervoerders reizen maar let op: stapt u over van NS op een andere vervoerder of andersom, dan moet u uitchecken bij de vervoerder die u verlaat en weer inchecken bij uw nieuwe vervoerder. Hiervoor staan veelal overstapmeubels op het perron.

Reist u met een keuzedag naar het buitenland? Dan is de keuzedag geldig tot aan de grens. Koop een ticket naar uw buitenlandse bestemming met vrij reizen in Nederland. (Bij de automaat kunt u dat aangeven door de mogelijkheid “NS traject gratis”  aan te wijzen.) Activeer daarnaast de Keuzedag bij een paaltje of poortje voor het binnenlandse deel van de reis. Maar let op: dit kan op maandag t/m vrijdag pas vanaf 8.55 uur. Wilt u eerder vertrekken, dan kunt u uw Keuzedag slechts gebruiken voor een deel van de reis. Dan moet u echter wel in de gelegenheid zijn om na 8.55 uur op een tussenstation uit te checken en uw Keuzedag daar bij een chippaaltje te activeren.

Uitchecken is in het buitenland niet mogelijk en niet nodig. Reist u op dezelfde dag retour, dan is de Keuzedag nog geldig voor de terugreis vanaf de grens.

Reist u op een andere dag vanuit het buitenland terug? U zou dan bij het eerste station in Nederland moeten uitstappen om in te checken bij NS en daarmee de Keuzedag te activeren. U zult dan met een trein later weer verder moeten reizen. Deze manier van reizen is dus geen pretje, waarschijnlijk is het een beter idee de keuzedag voor een andere reis te bewaren.

Is het fout gegaan?

Gaat er toch iets mis en is uw keuzedag bijvoorbeeld aangesproken op de verkeerde dag? Dien dan zeker een klacht in bij NS (zie contactgegevens). Rover en Unie KBO hebben diverse malen vernomen dat NS een dagkaartje aanbood ter compensatie. Ook horen beide organisaties graag uw ervaringen met de digitale keuzedagen en klachtenafhandelingen van NS.