Alternatieven

thumb WegwerpchipWie met het OV op reis wil, krijgt onvermijdelijk met de OV-chipkaart te maken. Een aantal reizigers wil geen chipkaart aanschaffen, wegens privacyredenen of omdat de €7,50 aanschafkosten niet in verhouding staat tot de prijs van de te maken reis. Voor deze reizigers zijn er enkele andere mogelijkheden

Wegwerpchip trein

Voor treinreizigers is er nog steeds een vol tarief papieren kaartje te koop. Deze wordt door NS 'éénmalige chipkaart' genoemd. Het is in feite een papieren kaartje met chipje. Inchecken is ook hiermee verplicht. Na de reis kan het kaartje worden weggegooid. Nadelen van de wegwerpchip zijn dat het kaartje alleen in vol tarief te koop is en dat NS hier 1 euro toeslag voor vraagt. Het kaartje is te koop in de kaartautomaat.
Bij andere vervoerders wisselt het kaartjesaanbod. Veolia verkoopt nog steeds retourtjes. Connexxion schaft het Valleikaartje voor de Valleilijn juist af.

E-ticket

Om de euro toeslag te vermijden kan bij NS een e-ticket worden gekocht. Wederom is dit alleen beschikbaar in de vol tarief-variant.

Buskaartjes

De meeste bus-, tram- en metro-bedrijven verkopen ritkaartjes die per reis gekocht kunnen worden. Er moet wel rekening mee worden gehouden dat deze kaartjes fors duurder kunnen zijn dan een reis met de OV-chipkaart. Dit is echter lang niet altijd het geval, soms valt de papieren variant zelfs voordeliger uit. Op 9292.nl kunnen tarieven worden vergeleken. Let wel: meerdere busbedrijven zijn bezig met het afschaffen van contant geld in de bus. Het kan dan bijvoorbeeld verplicht zijn met pin te betalen.