De fiets mee in het OV binnen Europa

klein regiotrein Duitsland

De fiets mee in de trein op vakantie: het blijft vallen en opstaan. Nieuw dit jaar: het is nu ook mogelijk om fietsplekken te reserveren in de Intercity naar Antwerpen en Brussel. Geen overbodige luxe! Ook nieuw is de Nightjet van Hannover naar Zürich, die aansluiting biedt op de Eurocity naar Milaan.

Evenals voorgaande jaren zetten we ook nu weer de belangrijkste verbindingen, routes en regels voor het meenemen van de fiets naar en in Europa op een rijtje. Het is zeker niet onmogelijk om met fiets en trein op reis te gaan, maar het vergt wel een goede planning. Daar is overigens niets mis mee. Wie goed voorbereid op reis gaat, kan des te meer genieten onderweg.

 • Op veel treinen mogen fietsen mee – vooral regionale treinen
 • Reserveren voor deze treinen is meestal noodzakelijk
 • Voor de meeste landen zijn aparte fietstickets nodig

Vanuit Nederland kun je richting Duitsland reizen met aansluitingen naar Noord-, Midden- en Oost-Europa. Het verst kom je met de nachttrein in Duitsland: naar Oostenrijk, Zwitserland en Italië. De treinen naar België bieden doorreismogelijkheden naar Frankrijk en Luxemburg. In Frankrijk rijden enkele TGV’s waarin de fiets mee mag. Ook is het mogelijk om van daaruit de nachttrein naar Spanje te nemen. Wie naar Engeland wil kan per boot reizen of met de Eurostar.

Belangrijke verbindingen vanuit Nederland en verder

 • Intercity Amsterdam - Berlijn (met aansluitingen naar Noord/Midden Duitsland, Denemarken, Tsjechië en Polen)
 • Regionale trein Arnhem - Düsseldorf en Venlo - Hamm (met aansluitingen naar heel Duitsland)
 • Intercity Amsterdam - Antwerpen/Brussel (met aansluitingen naar Lille en Luxembourg)
 • NightJet Düsseldorf/Hannover - Wenen (nachttrein met aansluitingen naar Boedapest)
 • NightJet Düsseldorf/Hannover - München/Innsbruck (nachttrein met aansluitingen naar Salzburg, Villach en Noord-Italië)
 • NightJet Hannover - Basel/Zürich (nachttrein met aansluitingen naar Geneve en Milaan)
 • Eurocity Düsseldorf - Basel/Zürich (met aansluitingen naar Geneve en Milaan)
 • TGV Lille - Parijs
 • TGV Parijs - Valence - Avignon
 • TGV Nancy - Lyon/Valence/Montpellier/Narbonne/Toulouse (vanuit Nederland bereikbaar vanaf Eindhoven)
 • Intercité Parijs - Toulouse/Latour de Carol/Port Bou (nachttrein naar Spaanse grens met aansluitingen naar Barcelona)

Het is vrijwel altijd noodzakelijk om een fietskaartje aan te schaffen. Wie vanuit Nederland naar een ander land reist, moet een internationaal fietskaartje kopen voor het betreffende land. De prijzen variëren (zie overzicht hieronder). NB Met een internationaal fietskaartje mag je ook in de spits reizen: In de vervoersvoorwaarden over fietsvervoer van NS International staat: ‘Als u een internationale treinreis met fiets maakt, mag u binnen Nederland de fiets ook in de spits meenemen. Heeft u echter de mogelijkheid om buiten de spits te reizen of één of twee treinen eerder te nemen, dan is dit aan te raden. In juli en augustus vervalt de spitsbeperking helemaal.’

Fietstickets

 • Vanuit Nederland enkele reis naar België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Denemarken, Polen en Tsjechië, vanaf € 12 per fiets
 • Vanuit Nederland enkele reis naar Duitsland, € 10 per fiets.
 • Vanuit Nederland enkele reis naar Italië, € 20 per fiets
 • Nightjet Düsseldorf/Hannover - Wenen/München/Innsbruck, € 12 per fiets
 • Nightjet Hannover - Basel/Zürich, € 12 per fiets
 • Binnen Frankrijk voor TGV en Intercité-treinen, € 10 per fiets per trein
 • Naar Groot-Britannië per ferry, bijvoorbeeld Hoek van Holland-Harwich, € 10 per fiets of met de Eurostar Brussel-London € 25 per fiets (als ingeschreven bagage)

Het is natuurlijk ook mogelijk om de fiets te verpakken. Binnen Frankrijk en aan boord van de Thalys kunt u uw fiets meenemen op alle treinen, als u de fiets verpakt in een hoes of tas met de maximale afmetingen van 135x85x30 centimeter (voor-/achterwiel eruit). De fiets is dan kosteloos als bagage mee te nemen.

Treinplanner
Voor de meeste landen van Europa, met uitzondering van België, Frankrijk en Spanje, kun je de treinplanner van de Deutsche Bahn gebruiken: www.bahn.de/nl . Vink aan ‘alleen treinen met fiets’.

Tickets boeken
Hoe eerder geboekt, des te meer kans op een voordelig ticket. Boeken van internationale tickets met een fiets mee in de trein kan bij de Treinreiswinkel. Zij zoeken de beste reisroute voor je uit en kijken naar de voordeligste tickets. Er worden wel wat kosten in rekening gebracht
: www.treinreiswinkel.nl. Reis je naar of door Duitsland? Dan kun je bij Deuthsche Bahn aan elk treinloket of via internet (www.bahn.de/nl) een fietskaartje aanschaffen. Je betaalt alleen voor verzendkosten een paar euro extraEen fietskaartje bij NS International (www.nsinternational.nl) kopen kan alleen op de paar stations waar het een balie heeft. Je betaalt hier extra voor reserveringskosten en €7,50 balietoeslag.

De fiets mee in het OV naar diverse landen, aanvullende info
Zie hieronder voor meer informatie over het meenemen van de fiets in het OV naar diverse landen. Over het meenemen van fiets en trein is over specifieke landen die hieronder niet worden genoemd hier op de website van de Treinreiswinkel ook veel informatie te vinden. Onder andere over het meenemen van de fiets in treinen in Spanje/Portugal, Scandinavië, Polen/Oost-Europa en Groot-Brittannië.
 


België

Belangrijke verbindingen zijn:

 • Internationale Intercity Amsterdam C - Rotterdam C - Breda - Antwerpen - Brussel Zuid/Midi
 • Stoptrein Maastricht - Luik (aansluiting vanaf Luik richting Brussel)
 • Stoptrein Roosendaal - Antwerpen

Naar België kan de fiets mee in de Intercity Brussel, ook wel de Beneluxtrein, vanaf Amsterdam Centraal of Den Haag HS naar Antwerpen en Brussel-Zuid. Reist u in de zomer, dan is een reservering verplicht voor de fiets.  Andere mogelijkheden zijn de stoptreinen van Roosendaal naar Antwerpen en van Maastricht naar Luik.

In België kan de fiets mee in alle binnenlandse treinen. De ruimte voor de fiets is in veel treinen echter zeer beperkt – op drukke momenten kan het voorkomen dat je niet mee kunt. Je moet op het perron de treinbegeleider (conducteur) vragen om het fietsencompartiment voor je te openen. Geef aan waar je uitstapt, zodat de treinbegeleider tijdig de deur voor je kan openen. Binnenlandse fietskaartjes kun je kopen op de stations.

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

Duitsland

Reizen naar Duitsland

Via Bad Bentheim
De intercity naar Berlijn vertrekt elke 2 uur vanaf Amsterdam Centraal en stopt in Nederland in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo. In deze trein zijn 16 fietsplaatsen. De intercity naar Berlijn biedt aantrekkelijke aansluitingen in:

 • Osnabrück, o.a. naar Bremen, Hamburg en Noord-Duitsland;
 • Hannover, o.a. naar Kassel, Zuid-Duitsland (zie verderop in deze tekst), Donau Radweg, Oostenrijk, nachttreinen naar Wenen en Innsbruck;
 • Berlijn, o.a. naar Dresden, Praag en Polen

Via Zevenaar en Emmerich
De fiets kan mee in de regionale trein van Arnhem naar Düsseldorf. Deze trein rijdt elk uur en stopt vaak. In Düsseldorf heb je aansluiting op aantrekkelijke treinen:

 • lntercitytreinen langs de Rijn richting Bazel;
 • Intercitytreinen richting Frankfurt en verder;
 • Intercitytreinen richting Stuttgart, Ulm en München;
 • Slaaptrein naar München en Innsbrück;
 • Slaaptrein naar Passau aan de Donau en Wenen.

Via Heerlen gaat ieder uur een regionale trein, die begint in Maastricht, naar Herzogenrath. In Herzogenrath is een overstap naar Aken.
Via Venlo gaat elk uur een regionale trein naar Düsseldorf, Wuppertal en Hamm.
Vanaf Enschede vertrekt ieder uur een regionale trein naar Münster en een andere regionale trein gaat naar Dortmund.
Vanaf Hengelo vertrekt ieder uur een regionale trein via Osnabrück naar Bielefeld

Reizen binnen Duitsland

Binnen Duitsland kunt u op veel lange-afstandsverbindingen (vrijwel alle IC/EC treinen), fietsen meenemen, reserveren is verplicht. Voor € 4,50 kunt u een fietsplaats reserveren in twee aansluitende treinen, u krijgt dan ook een besproken zitplaats in de buurt van uw fiets. Op de ICE kunt u geen fietsen meenemen, behalve waar met nieuwe ICE-4 treinstellen worden gereden (niet tussen Nederland en Duitsland). Deze worden voornamelijk ingezet op de lijnen Hamburg-München en Hamburg-Stuttgart. Dit kan interessant zijn voor wie via Hannover (vanaf de IC Amsterdam-Berlijn) naar Zuid-Duitsland wil. Zie eventueel; op de website www.grahnert.de waar en wanneer deze treinen tijden. Het fietsdeel zit in het 2e klasse-rijtuig aan het uiteinde van de trein.

Op alle regionale treinen kunt u de fiets meenemen zonder reservering. Veel regionale treinen beschikken over een speciale gelijkvloerse instap voor fietsen. In sommige regio's is het meenemen van fietsen kosteloos.

Tips

 • De Naturparkexpress vervoert fietsen tussen tussen Gammertingen en Blumberg Zollhaus/Donaueschingen langs het westelijk gedeelte van de rivier de Donau. Zie www.Naturpark-Obere-Donau.de .
 • Op de site www.bahntrassenradeln.de staat informatie over fietsroutes over en langs voormalige railtrajecten in Duitsland.
 • Buslijn 34 van het Regensburger Verkehrsverbund neemt fietsen mee tussen Falkenstein en Regensburg op zaterdagen en zon- en feestdagen vanaf Paaszaterdag tot en met 3 oktober 2019. Tijdens de zomervakantie rijdt deze bus dagelijks. Tussen Falkenstein en Regensburg kan worden (terug)gefietst over een voormalig railtraject. Zie www.rvv.de, zoek op 'Fahrrad'.
 • Fietsers langs de Donau kunnen overnachten in een spoorwegrijtuig dat staat opgesteld bij het station Bogen in de buurt van Straubing. Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

Frankrijk

Verreweg de belangrijkste verbinding gaat via de Benelux naar Antwerpen-Centraal. Daar kun je overstappen op een intercity naar Lille. Vanaf daar gaan TGV’s met fietsplaatsen naar Parijs. Let op: Lille heeft twee stations, Lille-Flandres en Lille-Europe. Ze liggen slechts 450 meter van elkaar.

Wil je in Parijs overstappen, dan moet je naar een ander station. Dat betekent dat je een stukje moet fietsen. Gelukkig raakt Parijs steeds meer ingesteld op fietsen: er komen steeds meer fietspaden en -stroken. Wilt u op hetzelfde station overstappen? Selecteer dan bij 'Reisinformatie per land' het artikel over Frankrijk voor meer informatie over de mogelijkheden daartoe.

De internationale reisplanner is niet volledig accuraat voor wat betreft het opzoeken van fietsverbindingen. Gebruik hiervoor de website van de Franse Spoorwegen: als er bij een trein een fietssymbooltje staat mag u in deze trein fietsen ongedemonteerd meenemen. U dient voor alle sneltreinen, TGV’s en nachttreinen verplicht fietsplaatsen te reserveren. Het reserveren van deze fietsplaatsen is mogelijk via de Treinreiswinkel (in combinatie met een boeking voor personen).
Voor fietsers zijn in Franse treinen plaatsen vlakbij de fiets gereserveerd. Fietsplaatsen en deze plaatsen kunnen alleen in combinatie worden geboekt, dat wil zeggen fietsplaatsen zijn in dagtreinen alleen in combinatie met 2e klas ticket (niet 1e klas) en in de nachttrein o.b.v. Lig-6 plaatsen (niet Lig-4 plaatsen) boekbaar.

Voor treinen waarvoor u moet reserveren betaalt u een vast bedrag van € 10,- per fiets per trein, ongeacht de afstand.

Het meenemen van fietsen op regionale treinen is kosteloos.

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

Hongarije

Voor reizen naar Hongarije is fietsvervoer mogelijk in Railjet-treinen vanuit Wenen (o.a. naar Boedapest) en enkele EuroCity-treinen vanuit Praag. Binnen Hongarije is fietsvervoer mogelijk in de meeste binnenlandse IC-treinen, waarbij reservering wel verplicht is. Sneltreinen en regionale treinen nemen meestal fietsen mee, zonder reservering. In regionale treinen is veel fietsruimte.

Treinen richting Kroatie, Servië, Roemenië en Oekraïne vervoeren geen fietsen.

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

 

Italië

Belangrijke fietsverbindingen:

 • Nightjet Hannover/Düsseldorf-Innsbruck, verder per EuroCity naar Italië
 • Nightjet Hannover - Zürich met aansluiting op EuroCity naar Milaan (Nieuw !)

Binnen Italië is fietsvervoer op lokale en regionale treinen mogelijk voor treinen die gemarkeerd zijn met een fiets-symbooltje in de dienstregeling. Reservering is niet nodig. Een 24-uursticket voor de fiets kost € 3,50. Het is ook mogelijk voor de fiets een tweede klasse-kaartje te kopen. In een juiste verpakking kan de fiets gratis mee. Er zijn regio's met afwijkend beleid. Zie daarvoor het volgende informatieblad op de website van Trenitalia.

Op alle lange-afstandstreinen binnen Italië (Frecce-treinen, IC-treinen en nachttreinen) is fietsvervoer niet mogelijk, tenzij in een juiste verpakking: het vervoer is dan gratis. De fiets moet dan worden geplaatst in de daarvoor bestemde ruimtes in de trein. In het geval er geen ruimte is, kan de fiets elders worden geplaatst, zolang die niet in de weg staat.

De fiets kan ook mee in sommige internationale treinen. Dit kost 12 euro. Een lijst van internationale treinen waarin fietsen mee mogen, vind je hier.

Internet: www.trenitalia.com

[Bijgewerkt 12-jun-19]

Luxemburg

Belangrijke verbindingen met Luxemburg zijn:

 • Intercity Brussel - Luxemburg, overstap aangeraden in Brussel Midi
 • Interregio Luik - Luxemburg

Binnen Luxemburg mag de fiets gratis mee in de trein, voor bovenstaande verbindingen is een internationaal fietskaartje wel verplicht.

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

Oostenrijk

U kunt naar Oostenrijk reizen met de regionale trein naar Düsseldorf, en vervolgens de Nightjet naar Passau, Linz, Wenen en Innsbruck. Ook is het mogelijk om met de Intercity naar Hannover, te reizen en daar de Nightjet naar Passau, Linz, Wenen en Innsbruck te nemen. Dagtreinverbindingen zijn er via Düsseldorf naar Salzburg, Bregenz en Innsbruck. De EuroCity-/IC-treinen van Düsseldorf naar Klagenfurt v.v. en van Düsseldorf naar Innsbruck v.v. beschikken over een groot fietsenrijtuig en vervoeren ook tandems. Hoewel fietsen meemogen in alle Railjet-, EuroCity- en Intercity-treinen, is reservering verplicht. Dit is mogelijk via de Treinreiswinkel. Regionale en lokale treinen (S-Bahn, REX) nemen fietsen mee zonder reservering. Op een aantal lokale trajecten bieden de Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) de mogelijkheid tot specifiek toeristisch fietsverkeer in de vorm Regio-Biking; zie hier voor Regio-Biking in Tirol. Voor fietsers over het bekende Donau-fietspad laat de ÖBB een speciale trein met grote transportcapaciteit voor fietsen rijden; de Radtramper Donau.

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

Zwitserland

Belangrijke verbindingen met Zwitersland zijn:

 • Directe EuroCity-treinen vanaf Düsseldorf
 • Nachttrein naar Zürich vanuit Hannover

Binnen Zwitserland kunt u uw fiets meenemen in alle treinen (behalve TGV/ICE-treinen en EC-treinen van/naar Italië). In de Glacier Express en Bernina Express is fietsvervoer niet mogelijk, er rijden op deze trajecten wel regionale treinen die fietsen meenemen. Verder is fietsvervoer mogelijk in vrijwel alle Postbussen (achterop), boten en bergbanen. Een binnenlands fietskaartje kost vol tarief 20 frank.

[Laatst bijgewerkt 11 juni 2019]

(Bijgewerkt: juni 2019)