09
april
2017

Nieuwe stoptrein Arnhem-Düsseldorf

Na bijna elf jaar is de grensoverschrijdende stoptrein vanuit Arnhem naar Duitsland weer in ere hersteld. De Rhein-IJssel-Express, ook wel RE19 genoemd, rijdt vanaf 6 april elk uur tussen Arnhem en Düsseldorf. De nieuwe Flirt-3-treinstellen stoppen in ons land alleen in Arnhem en Zevenaar. Via Emmerich, Oberhausen, Duisburg en Düsseldorf Flughaven rijdt de trein naar het hoofdstation van Düsseldorf.

Abellio02Paola van Helden van de afdeling Arnhem-Nijmegen, was namens Rover aanwezig bij de opening van de nieuwe treinverbinding. Ze is er erg blij mee. "Persoonlijk heb ik het een gemis gevonden dat deze verbinding er niet was. Om naar Duitsland te reizen was ik of aangewezen op de dure ICE of moest ik omreizen via Venlo of Enschede, terwijl ik in Arnhem woon. Deze verbinding zorgt ervoor dat ik makkelijker en vaker even naar Duitsland kan gaan en vice versa." De grensoverschrijdende treinverbinding werd in 2000 opgeheven. Vervoerder Syntus reed nog wel een half jaar, tot 1 juni 2006, als proef in het weekend dagelijks vier retourritten tussen Arnhem en Emmerich.

De nieuwe stoptreinverbinding wordt gereden door NS-dochter Abellio. De opdrachtgever is de Verkehrsverbund Rhein-Rhur (VRR). "Helaas waren op de eerste dag vele vertragingen door problemen met de software van de nieuwe treinen. Gelukkig reden de treinen op de tweede dag wel goed", zegt Van Helden. "Iedereen heeft het streven om van deze verbinding een succes te maken. Dit was in de speeches van alle betrokkenen te horen. Met deze verbinding worden de regio´s Arnhem en de Achterhoek met Noordrijn-Westfalen aan elkaar verbonden. Het is een alternatief om duurzaam te reizen en de auto makkelijker te laten staan."

De vijfdelige Flirt-3-treinstellen, gebouwd door Stadler, rijden elk uur vanuit Arnhem naar Düsseldorf. Op werkdagen en op zaterdag van 05.44 uur tot 's avonds 22.44. Op zondag is het eerste vertrek vanuit Arnhem een uur later. De laatste twee treinen in de avond rijden maar tot Duisburg. De reis van Arnhem naar Düsseldorf duurt één uur en 49 minuten. Dat is veertig minuten langer dan met de Hogesnelheidstrein ICE.

Abellio03

In de stoptrein is het VRR-tariefsysteem geldig. De kaarten voor dit Duitse regionale tarief zijn verkrijgbaar via de VRR-kaartautomaten op de stations van Arnhem en Zevenaar en online via vrr.de Een enkeltje van Arnhem naar Düsseldorf kost 15 euro (VRR-tarief prijsklasse D). Het kaartje moet van tevoren afgestempeld worden en is vijf uur geldig. Voor kinderen geldt een tarief van 1,60 euro. Op de kaartjes komen barcodes om de poortjes in Arnhem te openen. Tussen Arnhem en Zevenaar is ook de OV-chipkaart geldig. De reiziger kan in de NS-kaartautomaten kiezen voor de duurdere reis met de ICE of de regionale stoptreinverbinding. NS heeft dit overgenomen uit een advies van het Rocov Gelderland.

 Foto voorzijde: De Abellio-trein komt aan in Arnhem. Foto's deze pagina: De opening van de nieuwe spoorverbinding door Gedeputeerde van de Provincie Gelderland Conny Bieze. Genodigden op het perron in Anrhem.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Reacties (2)

 • Roverafdeling

  Roverafdeling

  19 april 2017 op 00:45 |
  Dank je wel. Het foutje is hersteld.

  antwoord

 • Marcel

  Marcel

  11 april 2017 op 22:42 |
  De genoemde website voor online kaartverkoop is niet vrr.nl maar vrr.de

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen