14
oktober
2018

Nieuwe dienstregeling Breng

De nieuwe dienstregeling van busvervoerder Breng voor Arnhem en Nijmegen kent geen grote veranderingen. In Arnhem wordt de bus op twee lijnen, waar weinig reizigers gebruik van maken, gedeeltelijk geschrapt. De Nijmeegse buslijn 6 gaat minder vaak rijden in de daluren en op zaterdag. Op een aantal drukke lijnen komen juist extra spitsritten. Nieuw is de buurtbus tussen Heteren en Elst.

Op dit moment wordt gewerkt aan een ov-visie voor de stadsnetten en de HOV-lijnen in beide steden. Daarom zijn grote veranderingen in de dienstregelingen voorlopig uitgesteld. Rover heeft niettemin moeite met een aantal wijzigingen. Zoals het schrappen van de bus op zondagavond op lijn 9 tussen Arnhem Centraal, de wijk Hoogkamp en Schaarsbergen. En het verdwijnen van de bus 13 tussen Arnhem Centraal en Klarendal in de avond en het weekend. Rover vindt de taxidienst Breng Flex hiervoor geen alternatief. De vaste ritprijs van 3,50 is veel te duur en het reguliere ov-tarief is er niet geldig. Het omwisselen van de routes van de lijnen 331 en 14 in de buurt van de nieuwbouwwijk De Grote Boel vindt Rover ook geen goed idee. Het aantal instappers bij de haltes aan de Fruitlaan in Oosterhout is op dit moment veel groter dan bij de haltes aan de Griftdijk. En voor reizigers in Oosterhout komt er niet meer elk kwartier, maar om het half uur een bus; op zondag slechts één keer per uur. In Nijmegen valt vooral de frequentiedaling van de drukke buslijn 6 van station Nijmegen Dukenburg naar Neerbosch in verkeerde aarde. In de daluren en op zaterdag rijden er straks geen zes maar vier bussen per uur. Rover vindt het ook jammer dat de Nijmeegse buslijn 4 vanuit Aldenhof niet wordt verlengd naar het Winkelcentrum Hatert en het ziekenhuis CWZ.

Breng1902De provincie Gelderland zette gelukkig wel een streep door een aantal Breng-plannen. Zo blijft de vakantiedienstregeling zeven weken. De buurtbus tussen Elst en Bemmel wordt niet opgeheven. En er worden niet meer reguliere lijnen vervangen door Breng Flex. De pilot van de taxidienst wordt eerst grondig geëvalueerd. Volgend jaar neemt de provincie een beslissing over Breng Flex.

De nieuwe dienstregeling gaat in op 9 december van dit jaar. Dan wordt ook de spitslijn 57 naar Kranenburg opgeheven. Zoals al vorig jaar was besloten. De NIAGG-buslijn 58 naar Kleef rijdt niet meer via het dorp Beek, maar via de N325, waar extra bushaltes komen. De bus rijdt door naar station Heyendaal zodat de campus beter bereikbaar wordt.

Rover heeft hier geen bezwaren tegen, maar ziet goede OV-chipkaart apparatuur in de bussen wel als een belangrijke voorwaarde.

Rover is te spreken over het verbeteren van de bushaltes. Breng heeft de haltevertrekstaten en plattegronden fors vernieuwd. Ze zijn duidelijker en overzichtelijker. De vervoerder is ook al begonnen om alle bushokjes te vervangen. De nieuwe bankjes zijn van bamboe en aluminium. De armsteunen en rugleuning zorgen voor meer comfort voor ouderen.

De belangijkste wijzigingen van de buslijnen:

Arnhem:

Lijn 9: Beëindiging dienstregeling Arnhem Centraal - Hoogkamp - Schaarsbergen na 20.00 uur

Lijn 13: Beëindigen dienstregeling op werkdagen na 18.30 uur, op zaterdagen en zondagen

Lijn 14: Arnhem-Nijmegen Brakkenstein: extra ritten zondagochtend / Wisselen route 331 en 14 bij Oosterhout

Lijn 33: Routewijziging Lent Turennesingel / vervallen halte Kolkweg, Haalderen

Lijn 43: Arnhem-Dieren-Apeldoorn. Vervallen eerste rit zaterdagochtend van Dieren naar Arnhem

Lijn 51: Arnhem-Wageningen. Toevoeging vroege ritten

Lijn 66: Westervoort-Alliander. Rijdt alleen nog in de spits

Lijn 352: Arnhem-Wageningen. Aanpassen spreiding vertrektijden

Lijn 556: Start buurtbus Heteren-Elst

Nijmegen:

Lijn 2: Aanpassing spreiding vertrektijden lijn 2, 99 en 331

Lijn 6: Frequentiedaling in daluren en op zaterdag

Lijnen 80 / 82: Nijmegen-Millingen aan de Rijn: Reduceren spitsritten van lijn 80; bij lijn 82 worden die toegevoegd

 

Reizigers kunnen eventuele klachten met de nieuwe dienstregeling vanaf december doorgeven aan het OV-Loket

Meer details zijn te lezen in het advies van het ROCOV Gelderland, de consumentenorganisaties waar Rover ook deel van uitmaakt.

Foto's: nieuwe bushokje en bankjes in Nijmegen. Voorkant: vervanging van de bushokjes aan de Dijkstraat. Deze pagina: bushalte Waalkade.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen