06
november
2017

Nieuwe dienstregeling Breng

Busvervoerder Breng gaat de dienstregeling in de regio Arnhem en Nijmegen vanaf 10 december fors aanpassen. Meer bussen en trolleys in de spits op goed lopende lijnen. Minder bussen, inkorting en zelfs het opheffen van slecht bezette buslijnen. Als alternatief hiervoor dient Breng Flex. Deze taxidienst van halte tot halte wordt voorlopig niet uitgebreid. Rover is tevreden over de verhogingen van de frequentie op sommige lijnen, maar heeft ook veel bezwaren tegen de veranderingen.

TarArnhemGoed nieuws voor reizigers in Arnhem-Zuid. De frequentie van trolleylijn 2 wordt verdubbeld van twee naar vier keer per uur. Door een koppeling met lijn 6 gaan er in het gebied ook in de avond en op zondag trolleys rijden. De trolleys gaan wel niet meer naar de wijk Hoogkamp omdat daarvoor te weinig materieel beschikbaar is. Voorlopig neemt de 'gewone' buslijn 9 daar het vervoer over. De gemeente Arnhem en vervoerder Breng gaan onderzoeken of de trolley in de toekomst weer terug kan keren in de wijk. Met kleinere trolleys, nu zijn er alleen gelede bussen. Of in het kader van het project Trolley 2.0, waarbij trolleys deels zonder bovenleiding kunnen rijden. De trolleys op lijn 8 van het station in Arnhem naar het ziekenhuis in Velp rijden na negen uur 's avonds en op zondag niet meer. Op zaterdag nog maar één keer per uur. Reizigers in Rozendaal en Velp kunnen gebruik maken van Breng Flex. Rover ziet echter niets in Breng Flex op reguliere ov-lijnen zolang niet de bestaande ov-tarieven geldig zijn. Op dit moment kost een rit 3,50 euro. Bovendien moet je de taxidienst van te voren via een app of telefonisch bestellen en is er ook geen aansluitgarantie bij de knooppunten. Sinds 1 oktober geldt voor 65+'ers wel de leeftijdskorting, maar niet het daluren-abonnement van de gemeente Nijmegen.

De frequentie op de HOV-lijn 352 van Arnhem naar Wageningen wordt uitgebreid. De bussen, waar veel studenten gebruik van maken, gaan in de ochtend- en middagspits van vier naar zes keer per uur; op zondagavond van twee naar vier keer per uur. Op de HOV-lijn 331 gaan juist minder vaak bussen rijden; in de daluren van vier naar twee keer per uur. Wel komt er een betere afstemming met buslijn 14 in hetzelfde gebied, zodat gezamenlijk toch nog een kwartierdienst wordt gereden. Maar hoogwaardig openbaar vervoer kun je dat niet meer noemen; voor de helderheid kun je het beter weer lijn 31 noemen.

TarNijmegenDe frequentie van de drukke Nijmeegse stadslijn 5, van Beuningen naar Groesbeek, wordt in de spits verhoogd van vier naar zes keer per uur. Lijn 3, van het Afrikamuseum in Berg en Dal naar Oosterhout wordt opgeheven. De buslijn wordt al jaren gereden met kleine taxibusjes; de bezetting is laag. Volgens de provincie kan de HOV-lijn 331 van Arnhem naar Nijmegen het gat deels opvangen. Op de haltes van deze lijn komen meer fietsenstallingen. Breng gaat bij speciale evenementen wel extra bussen inzetten naar het museum. De dorpsraad Oosterhout is fel tegen het verdwijnen van de bus. Ook Rover ziet er niets in zolang er geen buurtbus is als alternatief. De stadslijn 4, van Plein '44 naar Aldenhof Dukenburg wordt eveneens opgeheven. In plaats daarvan komt er een pendeldienst van de wijk Aldenhof naar het trein- en busstation Dukenburg. Deze dienst gaat in de avonden en weekenden ook de wijk Lindenholt Oost bedienen. Reizigers kunnen met een kaartje van de pendelbus doorreizen op de buslijnen naar het centrum.

Buslijn 1 van Nijmegen naar Molenhoek wordt ingekort tot Malden. Veel reizigers maken in Molenhoek gebruik van de Arriva-trein en ook buslijn 83 van Nijmegen naar Venlo stopt aan de rand van het dorp. Rover kan zich daar nog wel in vinden. Maar is tegen het schrappen van de ritten na half zes 's avonds en op zaterdag. De buslijnen 13 en 15 naar Wijchen krijgen weer hun oude route terug via de Haterseweg. De Duitse busvervoerder NIAG gaat buslijn 58 naar Kleef uitbreiden. De frequentie wordt verhoogd en de lijn wordt verlengd naar de campus Heyendaal, waar veel Duitse studenten komen. Om rijtijd te winnen, verdwijnt de bus uit het centrum van Beek. De route wordt verlegd van de Rijksstraatweg naar de autoweg N325. Op die manier blijft de bus toch bereikbaar voor de inwoners van het dorp. De veranderingen worden pas doorgevoerd als twee nieuwe haltes langs de N325 klaar zijn. De spitslijn 57 van Nijmegen naar Kranenburg zal dan worden opgeheven.

De proef met Breng Flex wordt voortgezet, maar zal voorlopig niet uitbreiden De taxidienst rijdt op dit moment in Nijmegen, Wijchen, Oosterhout, Berg en Dal, Arnhem, Rozendaal en Velp. Vervoerder Breng wilde graag een uitbreiding naar andere plaatsen én de grote stadsbussen in de avonduren nog maar één keer per uur laten rijden in plaats van de huidige halfuursdiensten. De provincie zet gelukkig door beide plannen voorlopig een streep door. Mede op advies van de gemeenten en het ROCOV Gelderland, het platform van verschillende consumentenorganisaties.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Reacties (6)

 • Ee

  Ee

  27 maart 2019 op 02:53 |
  breng flex erg slecht voor de gewone buschauffeurs breng is een busvervoerder geen taxi bedrijf.

  antwoord

 • David

  David

  15 februari 2018 op 00:07 |
  Er moet eens heel rap werk gemaakt worden van tariefmatige gelijkschakeling van lijn 58. Deze is niet alleen duurder op Nederlands grondgebied. Abonnementen van BRENG kennen geen geldigheid op deze buslijn. Als NIAG meedoet met de OV-Chipkaart hoort daar ook acceptatie van de kortingsabonnementen bij. Het was in het tijdperk van de strippenkaart tenminste goed geregeld, de wederzijdse acceptatie van elkaars kaartsoorten en abonnementen tot ver over elkaars landsgrenzen. Dat mag van mij weer terugkomen. Het is van de zotte dat alleenreizenden zich blauw betalen, terwijl minigroepen voor bijna nop mee kunnen, maar wel ervoor zorgen dat de bus naar Kleef uitpuilt. Het loont gewoon door in Kleve (en in Emmerich al helemaal!) maar niet uit te checken als je in Nijmegen bent opgestapt, (bijna 2 Euro per rit, om precies te zijn).

  antwoord

 • Roverafdeling

  Roverafdeling

  22 december 2017 op 12:49 |
  De Arnhemse wethouder heeft zich ook negatief uitgelaten over deze plannen van vervoerder Breng. Met alle reden natuurlijk, want Arnhem is een levendige en middelgrote stad met een stijgende behoefte aan mobiliteit. Het is natuurlijk wel zo dat in bepaalde delen van de stad meer (kwantitatieve) behoefte is aan vervoer dan in andere delen. We staan echter niet achter de oplossing die Breng daar voor aanbied. Namelijk de bestaande ov-lijnen (deels) vervangen door Breng Flex, het deel-taxi systeem van halte tot halte. Wij zijn daar als Rover tegen zolang niet het reguliere tarievenstelsel van toepassing is en er een aansluitgarantie is op de ov-knooppunten. Een oplossing zoals de Nachtvlinder van vervoerder Syntus op de Veluwe zou de behoefte aan maatwerk beter kunnen invullen. Maar helaas luistert Breng niet en doet de vervoerder afbreuk aan de vraag naar mobiliteit in de gehele regio. We kunnen er als Rover relatief weinig aan doen op dit moment. Alle ogen staan gericht op de toekomst. Door ons in te zetten voor een verbetering voor de wijken komt er hopelijk een keer een beter alternatief.

  antwoord

 • Lindy Hofs

  Lindy Hofs

  29 november 2017 op 18:09 |
  Wat een belachelijke nieuwe dienstregeling van lijn 10! Na 21:00 u gaat er geen bus meer naar mijn wijk. Wat fijn dat mijn dochters nu maar gewoon op de fiets door het donker naar huis moeten komen en dat onze oude buurvrouw verderop een avondklok krijgt. En op zaterdag rijdt de bus nog maar 1x per uur! Weten ze wel hoeveel mensen er in onze wijk afhankelijk zijn van de bus?

  antwoord

  • Berkhout

   Berkhout

   29 november 2017 op 22:02 |
   De voorgenomen reductie in bediening is zelfs nog groter dan ik eerder meldde: nu de dienstregeling van Breng online staat blijkt dat Heijenoord al vanaf 18.00 uur slechts 1x uur wordt bediend (nu tot 20.00 rijdt er 2x uur een bus). En inderdaad rond 21.00 de laatste bus (nog wel bus 105 over de Amsterdamseweg tot 22.30).

   Dat veel mensen in de wijk en het Dorp afhankelijk zijn van de bus is voor Breng blijkbaar geen argument. Merkwaardig genoeg zwijgt het busbedrijf zelfs volledig over deze voorgestelde reductie in haar eigen overzicht van belangrijkste wijzigingen:

   https://www.breng.nl/reizen/1190/de-nieuwe-dienstregeling-van-breng/2140

   Ook de provincie, die de opdrachtgever is van al het OV, vermeldt niets over deze voorgenomen reducties in haar, verder uitgebreide, overzicht van aanstaande veranderingen:

   https://gelderland.stateninformatie.nl/document/5832760/1/Bijlage_bij_Statenbrief_%28PS2017-659%29

   Ik heb een tijdje terug een raadslid in de gemeente Arnhem hierover gevraagd. Hij heeft daarop raadsvragen in de gemeenteraad gesteld:

   https://ris.ibabs.eu/raad-arnhem/meeting/100001891/157f7929-65a7-4b98-ad61-5b76d9ebf912/

   De verantwoordelijk wethouder antwoordde dat ook hij van mening is dat een verslechtering van de bediening van Heijenoord en het Dorp niet wenselijk is. Maar aanvullend overleg met de provincie lijkt nog niet tot resultaat geleid te hebben…..

   antwoord

 • Berkhout

  Berkhout

  11 november 2017 op 10:25 |
  En voor de volledigheid: de bediening van de Arnhemse wijk Heijenoord wordt verminderd. Lijn 10 (die de huidige lijn 9 gaat vervangen) rijdt straks na 9 uur niet meer. Op zaterdag wordt de dienstregeling teruggebracht naar 1x per uur (i.p.v. de huidige 2x uur).

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen