29
juni
2017

Nieuwe abonnementen en tarieven

De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel gaan met ingang van 1 juli de reisproducten in het openbaar vervoer gelijktrekken. Dat is uniek in ons land. Rover is blij met de vier nieuwe abonnementen voor in de daluren. Maar heeft ook veel kritiek. De leeftijdskortingen bij de huidige abonnementen verdwijnen. En Rover ziet niets in het verhogen van de kilometertarieven.

TarArnhemDoor de nieuwe dalkortingsproducten kunnen nu meer mensen met korting reizen. De vroegere Dalkorting Oost (20 % korting in de daluren in de bus) werd amper gebruikt. De vier nieuwe abonnementen voor de bus en de bus én de trein zijn te bestellen als maand- of jaarabonnement. Het zijn: Dal Voordeel Oost (40% korting in de daluren), Altijd Voordeel Oost (40% korting in de daluren en 20% korting in de spitsuren), Dal Vrij Oost (Vrij Reizen in de Daluren) en Weekend Vrij Oost (Vrij reizen in de weekenden en 40% in de daluren). Begin dit jaar werd al de Dagkaart Oost ingevoerd. Daarmee kun je binnen de drie provincies voor tien euro één dag onbeperkt in de bus reizen tijdens de daluren. Hopelijk is in de toekomst deze dagkaart in de zomermaanden juli en augustus ook geldig vóór 9 uur 's ochtends.

Rover ziet echter niets in de verhoging van de kilometertarieven. Die zou nodig zijn om de vervoerbedrijven niet met extra kosten op te zadelen. Voor het gebied van de consessie Arnhem-Nijmegen vallen ze wel mee. Reizigers op saldo betalen 0,3 eurocent meer per kilometer. Om enigszins aan onze bezwaren tegemoet te komen, gaat de provincie de helft van de tariefsverhoging invoeren per 1 juli; de andere helft per 1 januari volgend jaar. Voor de trein komt er in Arnhem-Nijmegen zelfs een kleine verlaging in de prijs per kilometer.

Voor alle doelgroepen gelden dezelfde tarieven. Daarom worden de leeftijdskortingen bij de bestaande Altijd Vrij-abonnementen afgeschaft. De speciale korting voor 4-18 jaar wordt weliswaar in vier jaar afgebouwd. Maar deze groep gaat er toch flink op achteruit. Rover wil dat de kortingen voor de schoolgaande jeugd blijven bestaan. De provincie heeft gelukkig besloten om de afschaffing van het Altijd Korting Scholier voor de trein te compenseren. Ongeveer vierhonderd scholieren zijn hierdoor vijftien tot twintig euro per maand meer kwijt. Voor hen komt een tegemoetkomingsregeling. Het abonnement Dal Vrij 65 + voor ouderen blijft gelukkig wel bestaan.

Rover wil graag dat de Sterabonnementen in Gelderland weer worden heringevoerd, die ook geldig zijn over de concessiegrenzen heen. De afschaffing ervan heeft tot veel klachten geleid. Reizigers moeten fors meer voor hun reis betalen. Wat blijft is de automatische leeftijdskorting van 34 procent voor personen (4-11 jaar en 65+) met een persoonlijke ov-chipkaart die op saldo reizen. Ook het rit- en kidskaartje en de meermanskaart die in de bus verkrijgbaar zijn, blijven gehandhaafd en worden niet duurder.

Rover roept reizigers op klachten over de nieuwe reisproducten en tarieven te melden bij het OV-loket

Informatie over de nieuwe reisproducten en tarieven en de beste abonnementskeuze is te vinden op de OV-Productchecker Ook zijn er folders verkrijgbaar bij de verschillende servicepunten.

Het gezamenlijke advies van de vier Rocov's over het Tarievenhuis Oost.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Reacties (4)

 • David Nijenhuis

  David Nijenhuis

  08 februari 2018 op 00:48 |
  Vraagje: geldt de Dalkorting Oost-Nederland ook op de NIAG-bussen naar Kleve?

  antwoord

 • David Nijenhuis

  David Nijenhuis

  13 november 2017 op 14:07 |
  Dat de Dagkaart Oost niet op lijn 58 geldt is een zorgelijke ontwikkeling. Het is niet alleen een dure buslijn, 9op duits grondgebied ligt de kilometerprijs bijna 1,5x hoger dan aan de Nederlandse kant), de prijsverschillen met lijn 57 en 58 zijn er ook. Het is daarnaast ook niet duidelijk of de Dalkorting ook op Lijn 58 geldt. Als BRENG en NIAG-verstandig zijn voeren ze dat gewoon door, en komt er een regeling voor de in Duitsland gekochte VRR-kaartjes (geldigverklaring binnen de hele stad Nijmegen) anders zie ik een grote groep reizigers afhaken.

  antwoord

 • Roverafdeling

  Roverafdeling

  08 november 2017 op 14:54 |
  De Dagkaart Oost is helaas niet geldig op de NIAG-buslijn 58 van Nijmegen naar Kleef.

  antwoord

 • David Nijenhuis

  David Nijenhuis

  10 oktober 2017 op 19:59 |
  Geldt de dagkaart Oost ook op de bus naar Kleve, of alleen op het Nederlandse deel (of helemaal niet?).

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen