23
juni
2018

Geen contant geld meer in de bussen

Het is vanaf zondag 24 juni niet meer mogelijk met contant geld te betalen in de bussen in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland. Wel kan er in de bus betaald worden met een bankpas en creditcard. Uiteraard blijft ook de OV-chipkaart geldig. Het weren van contant geld uit de bussen moet de veiligheid van de buschauffeurs verbeteren. Volgens Rover heeft de invoering van dit zogenaamde cashloos betalen in de oostelijke provincies nog teveel haken en ogen.

cashloos02Dat komt ook goed naar voren in het advies van de gezamenlijke Rocovs, de consumentenorganisaties waar Rover deel van uitmaakt. Zo is de financiering nog helemaal niet goed geregeld. De provincies en de vervoerders hebben toegezegd dat bij de invoering van cashloos betalen de tarieven niet omhoog gaan. Maar sluiten dat voor de toekomst niet uit. Rover vindt een tariefsverhoging niet acceptabel.

Gelukkig worden wel de distributiepunten in de steden en dorpen, zoals supermarkten en Primera's, flink uitgebreid. Daar kan met contant geld een ritkaartje worden gekocht. Het distributienetwerk wordt vermeld op de site van de vervoerders. Maar openingstijden ontbreken. Volgens Rover zouden ook OV-knooppunten, hogescholen en universiteiten erin opgenomen moeten worden. En in de voorverkooppunten zijn de Dagkaart Oost en meermanskaart niet verkrijgbaar.

Daarnaast blijven er speciale groepen, zoals asielzoekers en bewoners van psychiatrische instellingen, die niet met een bankpas kunnen betalen. Rover vraagt zich af of dat voldoende met de instellingen en gemeenten is afgestemd. Ook wordt het cashloos betalen veel te snel ingevoerd. De vervoerders hebben amper tijd gehad om de reizigers goed te informeren. Invoering na de zomer, midden september, was sowieso beter geweest.

Categories: Rover Arnhem-Nijmegen

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen