17
maart
2019

Wissel in Valkenburg blijft liggen, dus de ZLSM gaat weer naar Valkenburg rijden

BeginZLSM Maastricht dit jaar berichtten wij u over het voornemen van ProRail om een wissel op het spooremplacement in Valkenburg weg te halen. Middels dit wissel kan de trein uit oostelijke richting het Geulstadje binnenrijden op spoor 3. Ook de stoomtrein van de ZLSM uit Simpelveld gebruikte vele jaren dit spoor. Begin dit jaar waren de ZLSM, Arriva en de gemeenten aan deze lijn ontstemd toen bekend werd dat het wissel verwijderd zou worden. Door het weghalen van betreffend wissel zou het voor de toeristische stoomtreinmaatschappij ook niet meer mogelijk zijn om vanuit Schin op Geul door te rijden naar Valkenburg.

Gelukkig heeft dit verzet de spoorbeheerder er toe aangezet om een streep te zetten door het eerder vermelde plan. De intentie van de ZLSM is om vanaf 2020 met haar treinen weer door te rijden naar Valkenburg kan dan realiteit worden. Arriva gebruikt ook dezelfde wissel en spoor 3 regelmatig als uitwijkspoor als zich ergens op de lijn tussen Maastricht en Heerlen problemen voordoen.

Er zijn afspraken gemaakt tussen Arriva en de ZLSM over de verkorte opleiding van de machinisten van de stoomtrein. Als het ministerie goedkeuring geeft voor de verkorte opleiding door Arriva, dan kan de stoomtrein vanaf 2020 weer doorrijden naar Valkenburg.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen