05
september
2017

Wijziging treintarieven Arriva in Limburg

Voor17032204 de start van de huidige concessie  is tussen de Provincie en Arriva afgesproken dat op de Arriva treintrajecten het opstaptarief van 89 eurocent zou gelden en een kilometertarief van 18,6 eurocent. Deze tariefsystematiek wordt ook gehanteerd voor het reizen met de Arriva-bussen in Limburg waarbij het kilometertarief voor de bus werd vastgesteld op 16,9 eurocent. Daarnaast gold dat bij een overstap van de Arriva bus op de Arriva trein maar één keer het opstaptaptarief berekend zou worden; dit eenmalige opstaptarief zou ook gelden voor de overstap van trein op bus.

In verband hiermede werd bepaald dat met betrekking tot het reizen per trein op trajecten waarop treinen van zowel NS als Arriva rijden het NS tarief van toepassing zou blijven, deze trajecten betreffen Maastricht-Roermond en Heerlen-Sittard. Het voordeel van het NS-tarief is dat deze vervoerder het  zogenaamde degressieve tarief toepast, hetgeen betekent dat het gemiddelde kilometertarief lager wordt naarmate men een langere afstand aflegt. Het omslagpunt ligt bij 8 kilometer/tariefeenheden. Voor Arriva was de invoering van het hierboven omschreven tariefsysteem op 11 december 2016 om software matige redenen echter maar gedeeltelijk mogelijk.

Arriva laat nu via haar website weten dat op alle treintrajecten vanaf 20 augustus 2017 één tariefmethodiek wordt gehanteerd. Naast het opstaptarief van 89 eurocent betaalt men voor ieder afgelegde kilometer 18,6 eurocent. Voor alle duidelijkheid; het één kilometertarief van Arriva heeft op de trajecten Maastricht-Roermond en Heerlen-Sittard wel tot gevolg dat voor reizen boven de 8 kilometer met de treinen van Arriva voortaan een hoger tarief geldt.    

Reizigersoverleg Limburg heeft geadviseerd het NS tariefsysteem in heel Limburg in de Arriva treinen te gaan hanteren. Helaas heeft Arriva, na goedkeuring door de Provincie Limburg, toch besloten hun tariefsysteem in te voeren.

Voor reizigers met een “traject vrij abonnement” met een looptijd van een jaar dat geldig is op de trajecten Roermond-Maastricht en Sittard-Heerlen geldt een overgangsregeling bij de aankoop van een nieuw abonnement van Arriva. Op de Arriva website kun je de overgangsregeling aanvragen.

Bij de aanschaf van een abonnement moet je voortaan dus een keuze maken tussen een Arriva- of NS abonnement. Om de ritprijs te berekenen heb je het aantal tariefeenheden nodig die kun in dit overzicht vinden. De NS tarieven zijn hier te vinden.

Reizigersvereniging Rover blijft de ontwikkelingen rond de prijsdifferentiatie kritisch volgen en vraagt zich nu al hardop af wat hiervan de impact zal zijn voor de reiziger indien zich op een van de samenlooptrajecten een verstoring van de treindienst voordoet; mogen reizigers met een Arriva abonnement dan met de trein van NS reizen en omgekeerd.

Rover afdeling Limburg is geïnteresseerd in welke reizigers geconfronteerd worden met een prijsverhoging na 20 augustus 2017. U kunt uw mailbericht sturen naar:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen