10
maart
2016

Vanaf december geen directe Intercity Venlo-Den Haag Centraal meer

Gisteren14040623 heeft het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV) op haar website (www.locov.nl) een reactie gegeven op de plannen van  NS met betrekking tot de treindienstregeling voor het jaar 2017, welke op 11 december 2016 zal ingaan.

Op 11 december wijzigt de dienstregeling voor heel veel treinen in Nederland en dat heeft nogal wat gevolgen voor de dienstregeling in Limburg. De huidige IC-verbinding tussen Venlo en Den Haag Centraal v.v. gaat op de schop. Daarvoor in de plaats komt een IC Eindhoven-Den Haag Centraal welke tussen Breda en Rotterdam via de HSL gaat rijden. De IC Venlo-Eindhoven krijgt Schiphol Airport als eindbestemming. De IC van/naar Venlo zal in Eindhoven gekoppeld/gesplitst worden aan/van een IC-gedeelte die tussen Heerlen en Schiphol rijdt.  De gewijzigde opzet van de Intercitydienst heeft tot gevolg dat reizigers uit Venlo een rechtstreekse IC-verbinding met ’s-Hertogenbosch, Utrecht en Schiphol krijgen. Daarentegen dienen reizigers die tussen Venlo en Eindhoven met de intercity reizen en bijvoorbeeld Tilburg, Breda of Rotterdam als eindbestemming hebben vanaf het einde van dit jaar in Eindhoven over te stappen. De overstap in Eindhoven zal wel goed zijn in beide richtingen.

Door de gewijzigde dienstregeling op het traject Eindhoven-Venlo komt er een goede aansluiting op de treinen van de Eurobahn in Venlo.

Een groot minpunt van de nieuwe dienstregeling is dat aan het begin van de avond er geen directe verbinding meer tussen Utrecht en Venlo zal bestaan en dat derhalve in beide richtingen ‘s avonds in Eindhoven moet worden overgestapt en waarbij dan een kwartier op de aansluitende IC zal moeten worden gewacht.

Het probleem bij het adviseren over de dienstregeling van de NS is dat de Provincie Limburg/Arriva de nieuwe dienstregeling niet wil overleggen aan het Reizigersoverleg Limburg; dit in verband met de lopende beroepsprocedure bij het CBb. De informatie over de sprinterdiensten van Arriva is belangrijk omdat deze Arriva-stoptreinen gedeeltelijk ook over het Hoofdrailnet rijden en dus samenhang hebben met de intercitydiensten.

Rover Limburg vindt dat de doorgaande Intercity Schiphol – Heerlen ’s avonds, gezien het lange-afstandskarakter van deze verbinding, te vroeg eindigt. De laatste doorgaande Intercity’s zouden om 20.18u uit Schiphol Airport en om 20.35u. uit Heerlen moeten vertrekken.

De overstapconstructie op/van de Intercity’s Amsterdam – Maastricht is in de avonduren, wanneer er een een Intercity-pendeldienst tussen Heerlen en Sittard rijdt, bijzonder ongelukkig. Dit omdat er een overstaptijd van ongeveer 20 minuten in Sittard geldt. Het LOCOV heeft geadviseerd de patroontijden van de pendel-Intercity op die uren aan te passen zodat een kortere overstaptijd in Sittard wordt geboden.

Om de regio Heerlen met zo’n 250.000 inwoners in de avonduren toch een volwaardige IC-verbinding met de Randstad te bieden heeft Rover-Limburg NS via het LOCOV verzocht om met de Intercity’s Amsterdam - Maastricht een treindeel voor Heerlen mee te laten rijden. In Sittard kan dan het gedeelte naar/vanuit Heerlen gesplitst/bijgeplaatst worden aan het Maastrichtse deel; net zoals dat vijf tot tien jaar geleden het geval was.

Wij vinden het belangrijk dat bij vertragingen, veroorzaakt door eerdere verstoringen, de Intercity’s naar Heerlen blijven doorrijden en niet tot Sittard worden ingekort en te Sittard worden opgeheven. 

Categories: Rover-Limburg

Reacties (2)

 • Rene Temp

  Rene Temp

  08 januari 2017 op 14:47 |
  De NS is de trein diensten langzaam maar zeker aan het afbouwen.
  Ik herinner mij nog goed dat de NS lang geleden de belofte deed van een intercity dienst elke 15 minuten tussen de grote steden.
  Daar is niets meer van over.
  Bovendien zijn er nog nauwelijks intercity treinen. Het meeste wat de NS als intercity betitelt is een mengeling van intercity, sneltrein en stoptrein.
  Ongetwijfelt zal de NS er een leuke draai aan geven en het promoten als een verbetering, maar de werkelijkheid is helaas anders.

  antwoord

 • K.S.van Koesveld

  K.S.van Koesveld

  01 juni 2016 op 23:44 |
  Moet ik toeslag betalen voor de trein Endhoven-Den Haag Centraal als hij over die HSL rijdt?

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen