24
februari
2016

Twee nieuwe sprinterseries voor NS

VanwegeAfbeelding Stadler Flirt stoptrein de groei van het aantal reizigers alsmede ter vervanging van ouder sprintermaterieel heeft de NS twee series stoptreinmaterieel besteld, namelijk 118 nieuwe sprinters bij de Spaanse treinenbouwer CAF alsmede een bijkomende spoedorder voor 58 nieuwe sprinters van het type FLIRT bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler. Deze bijkomende spoedorder is gedaan vanwege de te verwachten forse toename van het aantal reizigers vanaf januari 2017 doordat MBO-leerlingen jonger dan 18 jaar dan ook gebruik kunnen gaan maken van de  OV-studentenkaart. Hierdoor en ook vanwege de noodzakelijke uitstroom van resterende Mat’64-treinstellen, die nu nog als reserve-treinstellen worden ingezet,  is er een versnelde behoefte ontstaan aan nieuw en extra materieel.

De 58 FLIRT-treinstellen van Stadler zullen vanaf eind 2016 worden ingezet in de sprinterdiensten van NS. De reeks van 58 FLIRT’s zal bestaan uit 33 drie-wagenstellen en 25 vier-wagenstellen.

Vanaf Afbeelding CAF stoptrein2018 zullen dan ook  118 ‘Sprinters Nieuwe Generatie’ (SNG) van het type Civity van het Spaanse CAF in de sprinterdiensten van NS worden ingezet. Met de levering van de Civity’s vanaf 2018 worden dan ook de huidige oudere sprinters van het type SGM vervangen. De reeks van 118 Civity’s van CAF zal bestaan uit 68 drie-wagenstellen en 50 vier-wagenstellen. De maximum-snelheid zal 160 km/uur bedragen en de treinstellen zullen zowel met ATB als met het Europese beveiligingssysteem ERTMS worden uitgerust. Daarnaast zullen de treinstellen onder andere veel  lichtinval hebben en een ruimtelijk gevoel bieden en voorzien worden van LED-verlichting (dat zich aanpast aan de intensiteit van het daglicht), speciale uitschuiftredes voor rolstoelen, 10 procent ‘priority seats’ voor mensen die slecht ter been zijn en ruime toiletten die ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk zijn.  Bovendien komen er grote multifunctionele balkons met ruimte voor onder andere bagage, kinderwagens en fietsen. Inmiddels hebben reizigers een keuze kunnen maken uit drie verschillende interieurs middels een proefopstelling in de stationshal van Rotterdam Centraal.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen