29
december
2017

Treindienstregeling 2018 komt slecht op gang

Op09010510 10 december is de treindienstregeling 2018 van start gegaan; een start waarbij door het barre winterweer in het weekend niet volgens het spoorboekje gereden kon worden. Om er toch voor te zorgen dat zoveel mogelijk treinen konden blijven rijden en om daarmee de uitvoering van de dienstregeling betrouwbaarder te maken, werd op zondag en maandag volgens een aangepaste dienstregeling gereden.

Overigens vraagt Rover-Limburg zich af waarom de start van een nieuwe dienstregeling vanaf 2002 naar de tweede zondag van december is verplaatst terwijl vóór 2002 de nieuwe dienstregeling altijd eind mei/begin juni van start ging. Misschien is het toch beter om de nieuwe dienstregeling weer in het voorjaar in te voeren. Vanwege het betere weer in die periode kan men dan de robuustheid van het nieuwe spoorboekje beter beoordelen. Dat zou voor landen die te maken hebben met winterse omstandigheden een betere periode zijn in plaats van begin december. Maar dit is een Europese aangelegenheid waarover de partners van de UIC beslissen.

Zoals hierboven al is aangegeven hebben de vervoerbedrijven bij het begin van de nieuwe dienstregeling het behoorlijk voor de kiezen gekregen waarbij de naweeën van de aangepaste dienstregeling merkbaar waren. Op de dag na de winterdienstregeling zijn nog een aantal treinen uitgevallen of reden met vertraging. Dat gold met name voor de IC-serie 3900, de intercity van Enkhuizen naar Heerlen. Sommige IC’s liepen op weg naar het zuiden een behoorlijke vertraging op waardoor besloten werd de trein na Sittard niet te laten doorrijden naar Heerlen. Inherent hieraan reed ook de IC niet vanaf Heerlen en derhalve begon dezelfde trein aan zijn retourrit in Sittard. Voor reizigers naar en vanuit Heerlen betekent dit wel een overstap in Sittard op de Arriva -trein naar/vanuit Kerkrade. Naast de wat langere reistijd gaat de reiziger ook meer betalen voor zijn rit aangezien Arriva op het traject Sittard-Heerlen v.v. haar eigen en hogere (kilometer)tarief hanteert . En als er bij wisseling van vervoerder zo rond de overgang van het dal- op het spitstatief ook nog eens overgestapt moet worden in Sittard, dan gaat de reiziger nóg meer betalen voor zijn/haar reis. Een dergelijke situatie speelt ook indien men bij een verstoring van de treindienst op het traject Eindhoven-Roermond aan het begin van de spits besluit om via Venlo te reizen en men vanaf aldaar tegen spitsuurtarief met de trein van Arriva verder reist naar Roermond. Een ongewenste situatie waar, in de ogen van Rover-Limburg, in het kader van het gelijkheidsbeginsel rond de tarieven iets aan gedaan moet worden.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen