03
maart
2016

Strategische heroriëntatie van de NS

Na 16030308de problemen met de aanbesteding in Limburg en het Fyra-debacle wil de politiek een herstructurering van het spoorbedrijf van de NS. Roger van Boxtel, de interim bestuursvoorzitter van de NS, kwam met de volgende plannen:  het afstoten van de meeste stationswinkels, het op termijn afstoten van busbedrijf Qbuzz en het niet meer mee doen aan aanbestedingen van regionale spoorlijnen.

Minister Dijsselbloem was van mening dat NS beter een aantal neventaken kon afstoten om zich te concentreren op het HoofdRailnet. NS heeft deze gedachte dus gevolgd.  Deze koerswijziging laat zich beter verklaren uit politieke wenselijkheid dan vanwege bedrijfseconomische redenen.

De NS zal zich voortaan richten op drie kernactiviteiten: betere treindiensten op het HoofdRailnet en de HSL, het beheer van de stations en het realiseren van betere deur-tot-deur reizen.De NS zal de komende jaren ruim 3 miljard euro investeren in treinen, voorzieningen op stations, betere reisinformatie en nieuwe betaalmethodes.

Rover afdeling Limburg vraagt zich af wat het afstoten van deze taken aan voordelen voor de reiziger oplevert . Nog voordat de nieuwe koers van NS werd gepresenteerd waren de eerste kritische reacties al binnen. Vakbond FNV Spoor vreest voor verslechtering van de arbeidsvoorwaarden van werknemers in stationswinkels als NS de winkels afstoot. Het afstoten van Qbuzz lijkt niet logisch als de NS een betere deur-tot-deur reis wil realiseren.

Verder vraagt Rover afdeling Limburg zich af waarom de NS taken waarvan andere vervoerders gebruik moeten maken niet afstoot. Hierbij valt te denken aan de kaartautomaten en de stations. Het voordeel hiervan zou zijn dat er dan mogelijk in heel Nederland dezelfde kaartautomaten en OV-chipkaartlezers op de stations kunnen worden geplaatst. 

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen