30
september
2017

Station Grubbenvorst, een gepasseerd station?

De Maaslijn 17062933is in 1883 aangelegd en werd veel  gebruikt voor goederenvervoer. De spoorlijn is tot de komst van de spoorlijn Eindhoven - Weert een belangrijke schakel voor de kolentreinen die tussen de Staatsmijnen in Limburg en de rest van Nederland reden geweest. In de Tweede Wereldoorlog is de Maaslijn grotendeels teruggebracht naar een enkelsporig traject.

Reizigersvereniging Rover is altijd een voorstander geweest om de spoorverdubbeling als eerste te plannen. Helaas heeft de Provincie gekozen om eerst te elektrificeren. De reden voor deze keuze zijn de 20% lagere exploitatiekosten van de elektrische treinen. Een betere oplossing om de regelmatige vertragingen te voorkomen is echter een grootschalige spoorverdubbeling.

Ook Rover is een voorstander van het station Grubbenvorst maar dan met een middenperron waarbij je vanuit de tunnel met de trap en een hellingbaan naar het perron kunt. Bij dit voorstel zijn  er geen liften nodig. Een ander voordeel is dat je één project hebt voor het bouwen van het station en dat het verdubbelen van het spoor alleen aanpassingen van de rails nodig zijn.

Het is een vreemde situatie dat door een fout in de opzet van het project door het niet meenemen van de elektrificatie van de opstelsporen en het financieringsprobleem over de BTW met de landelijke overheid station Grubbenvorst niet doorgaat. De financiering van station Grubbenvorst zou ook nog bekostigd kunnen worden uit het eigen vermogen van de provincie dat in 2015 1,7 miljard bedroeg.      

De elektrificatie, de aanleg van dubbelspoor ten noorden van Cuijk, ten noorden van Boxmeer, ten zuiden van Vierlingsbeek, ten zuiden van Venray en tussen Reuver en Swalmen gaan wel door. De snelheid verhogende maatregelen gaan ook door evenals het plaatsen van nieuwe wissels die stiller en afgestemd zijn op hogere treinsnelheden. Om de treinen met een hogere snelheid te kunnen laten rijden, moeten op een drietal plekken de bogen ruimer worden gemaakt.

Provinciale Staten van Limburg zullen in oktober-november 2017 beslissen of het station Grubbenvorst al dan niet wordt gerealiseerd in het kader van het Maaslijn project. 

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen