12
juli
2016

Rover overhandigt eerste prijs aan station Valkenburg

Reizigersvereniging16071101 Rover heeft een stationstest onder haar leden gehouden, met als belangrijkste vraag welk station als het meest gastvrij wordt ervaren.

Er waren drie categorieën: het grote station, het middelgrote station en het kleine station. Bij de grote stations werd Rotterdam gekozen en bij de middelgrote stations Delft, dit zijn beide nieuwe stations.

Bij de kleine stations werd Valkenburg gekozen tot het meest gastvrije station. In de lijst met meest gastvrije stations werd ook Schin op Geul genoemd.

Wat de mensen zo goed vonden aan station Valkenburg:

  • Geen ov-chipkaartpoortjes;
  • Leuk historisch en uniek stationsgebouw;
  • Het centrum op loopafstand en het busstation naast het station;
  • Een horeca-voorziening op het station;
  • De stoomtrein van de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij;

De voorzitter van de Rover-afdeling Limburg overhandigde de prijs aan Martin Eurlings, burgemeester van Valkenburg en Inez Tummers van hotel Tummers en de horecavoorziening op het station.

Hiernaast waren ook Veolia, NS Stations, de media en een aantal Rover-leden aanwezig.

In de toespraken werd aangegeven dat Veolia vanaf 2006 met de hoogste punctualiteit van het land op de Heuvellandlijn rijdt. Het aantal treinen dat in Valkenburg stopt is toen van twee in elke richting verhoogd naar vier. Dit heeft het aantal toeristen dat met de trein naar Valkenburg reist aanzienlijk verhoogd. Hiernaast werd er door Veolia en NS stations met hotel Tummers goed samengewerkt om van station Valkenburg een gewaardeerd station voor de reizigers te maken.

De ZLSM heeft Valkenburg aan de Geul echter vanaf dit toeristische hoogseizoen tijdelijk niet meer in haar dienstverlening opgenomen. Dit leverde tijdens deze bijeenkomst een geanimeerde discussie op.  Het probleem is het tekort aan machinisten. De vrijwillige stoomtreinmachinisten moeten aan alle opleidingseisen van ProRail voldoen en dit is een kostbare zaak voor een vrijwilligersorganisatie.

De toekomst brengt veel goeds voor station Valkenburg: namelijk vanaf het voorjaar van 2018 kan er zonder overstappen van/naar Aken worden gereisd. Arriva, de nieuwe regionale vervoerder vanaf december, is ook bezig om met de NMBS afspraken te maken over het doorrijden naar Luik Guillemins zodat er dan tevens zonder overstappen van/naar Luik gereisd kan worden. Voor het toerisme in Valkenburg is dit belangrijk.

Na de toespraken werd het bord met de vermelding van de 1ste prijs onthuld.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen