26
februari
2016

OV-chipkaartpoortjes in Sittard gaan vanaf 29 februari dicht

De OV-chipkaartpoortjes OV-chipkaartpoortjes in Sittardwelke eind 2011 op het NS-station in Sittard werden geplaatst, gaan op 29 februari dicht. Jarenlang hebben de NS en de gemeente overlegd over de sluiting van de poortjes.  Het belangrijkste argument voor het plaatsen van de poortjes is het weren van zwartrijders uit treinen om agressie tegen te gaan. De spoortunnel wordt echter ook door niet-treinreizigers uit Limbrichterveld gebruikt die naar het centrum willen of omgekeerd. Voor buurtbewoners en bedrijven in de buurt is er de mogelijkheid om een gratis passagepas aan te vragen, waarmee zij toch de poortjes kunnen passeren. Inmiddels is ook door de NS besloten om de poortjes niet te openen bij grote evenementen zoals het Oktoberfeest, carnaval en de Sint Joep Markt. Het alternatief om de OV-chipkaartpoortjes naar de ingang van de perrons te verplaatsen werd door de NS afgewezen met als argumenten veiligheidsredenen en de te verwachten congestie.

Er zijn op 82 van de 410 NS-treinstations poortjes, waarbij een groot gedeelte van de reizigers minimaal één poortje moet passeren. Het verwondert Reizigersvereniging Rover dat voor het plaatsen van de poortjes Sittard is gekozen en niet bijvoorbeeld Maastricht, waar het aantal reizigers veel groter is.

Wat verandert er medio december 2016?

Als de rechter OV-chipkaartlezers in Arnhemeind mei besluit dat de concessie op een correcte wijze is verleend, dan komt er op station Sittard naast de NS een tweede personenvervoerder. De grote vraag is of er dan ook OV-chipkaartpoortjes voor Arriva komen. Dit zal een lastige kwestie zijn in verband met de beperkte ruimte. Een oplossing zou kunnen zijn dat de twee vervoerders dezelfde kaartlezers gebruiken, zoals nu het geval is met dezelfde kaartlezers voor twee vervoerders op het traject Arnhem-Winterswijk.

 

 

 

Er OV-chipkaartjes Zwollekan ook gekozen worden voor de “Zwolse” oplossing  in Sittard, waarbij er OV-chipkaartpoortjes van NS staan en er daarnaast een open doorgang zal zijn waar OV-chipkaartlezers  van Arriva staan. Het probleem is hier wel dat de NS-poortjes dan geen toegevoegde waarde meer hebben voor het weren van zwartrijders uit treinen en om agressie tegen te gaan.

Een ander probleem is dat er ook op de perrons kaartlezers van beide vervoerders geplaatst moeten worden voor overstappende reizigers van de ene vervoerder naar de andere vervoerder. Het is natuurlijk geen optie dat de overstappende reizigers naar de poortjes moeten lopen bij overstappen. 

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen