29
augustus
2017

NS wil assistentie voor rolstoelgebruikers op meer stations

Op16030602 dit moment biedt NS op iets meer dan 100 stations assistentieverlening aan waarbij een medewerker van NS of een taxichauffeur een persoon met een beperking in en uit de trein kan helpen. NS wil op alle stations van het HoofdRailnet assistentieverlening invoeren. Het   oorspronkelijke plan was om dit voor 2045 te realiseren. Zoals de NS plannen er nu uit zien moet dit uiterlijk in 2025 gerealiseerd zijn. Nederland telt 380 stations waarvan NS er 270 gebruikt. Op 160 daarvan kunnen rolstoelers nu niet gebruik maken van de assistentieverlening.

NS heeft aangegeven de kosten voor de uitvoering van het plan te willen dragen. De komende jaren neemt het aantal treinen met voorzieningen voor mensen met een beperking snel toe. In de nieuwe treinen van NS is aandacht gegeven aan contrasten voor mensen met een visuele beperking en alle treinen worden uitgerust met een lage vloer en een schuiftrede. ProRail is verantwoordelijk voor het geschikt maken van de stations en heeft inmiddels al meer dan 50 procent van alle stations op de juiste hoogte gebracht en uitgerust met een lift of een hellingbaan. Hierdoor kunnen steeds meer rolstoelgebruikers zelfstandig de trein in en uit. Ook is het doorgaan van het plan afhankelijk van of het technisch haalbaar is om overal assistentieverlening te bieden. Sommige perrons zijn bijvoorbeeld nog te smal om een brug te gebruiken.

Sinds kort kunnen reizigers via hun mobiele telefoon assistentieverlening aanvragen en de spoorvervoerder werkt aan een nieuw boekingssysteem voor assistentieverlening. Door dit nieuwe systeem, kan NS iemand die reist met assistentie -indien gewenst- hem of haar volgen.  Als er iets verandert – er is vertraging of de trein komt op een ander perron binnen – dan kan NS de persoon die reist met assistentie bellen en bespreken op welke manier de reis het beste kan worden vervolgd. Een andere belangrijke verbetering is dat het sinds kort mogelijk is om tot een uur voor vertrek assistentieverlening aan te vragen. Dat was tot voor kort drie uur van tevoren.

De afspraken gelden alleen voor het HoofdRailnet. Op de regionale lijnen speelt het probleem minder aangezien alle vervoerders daar lagevloermaterieel inzetten en er dus meestal geen assistentieverlening nodig is. Dit jaar wordt de assistentieverlening uitgebreid met een vijftiental stations waarvan Horst-Sevenum er een is.

Volledige assistentieverlening houdt in dat er assistentie kan worden aangevraagd van de eerste t/m de laatste trein. Bij beperkte assistentieverlening is dit op ma-vr van 7-23 uur en in het weekend van 8-22 uur. In 2017 met een uitloop naar 2018 wordt op alle stations waar nu beperkte assistentieverlening is volledige assistentieverlening ingevoerd. Een voorbeeld hiervan is Heerlen waar nu de assistentieverlening wordt uitgebreid.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen