24
maart
2016

NMBS-automaten op Nederlandse stations

Reeds 15061901meer dan een half jaar geleden zijn er NMBS-automaten in drie Nederlandse treinstations geplaatst.  In Maastricht staan er zelfs drie automaten: twee in het hoofdstation en één in Maastricht Randwijck.

In het algemeen functioneren de automaten - zonder munt- of papiergeld - prima.  Nochtans is er regelmatig uitval door een storing, maar de afspraak loopt dat (zeker in dat geval) een vervoersbewijs voor hetzelfde tarief onmiddellijk bij de treinbegeleider gekocht kan worden.

Waarschijnlijk om het gebruik te vereenvoudigen en verwarringen te beperken voor de reizigers vanuit Nederland, hebben deze automaten nogal wat beperkingen. Beleid is: kaartverkoop ENKEL vanaf het Nederlandse station van vertrek - dus Maastricht of Roosendaal en steeds met een grensoverschrijdend tarief.

Verder is er geen enkele variatie mogelijk.

In vergelijking met dezelfde toestellen in de Belgische stations is dit een behoorlijke beperking.

Dus:  bijv. geen 10-rittenkaart voor het Belgische net en geen enkele reizen en (weekend)retours  voor Belgische trajecten. Ook zijn actietarieven in België niet verkrijgbaar, alsmede zijn er beperkingen voor NMBS-abonnementen, enz.

Inderdaad vertrekt het merendeel van de reizigers direct vanuit het Nederlandse grensstation naar België, maar de praktijk is dat er ook veel gebruikers zijn die in de grensstreek wonen en die bijvoorbeeld ook onmiddellijk vanuit een nabij gelegen NMBS-station willen afreizen, zónder aldaar nog inderhaast een kaartje uit de automaat te halen.

Ook de rond- en terugreis-mogelijkheden in België worden hierdoor beperkt, vooral als men op een àndere datum wil terugreizen  dan de vertekdatum.

Daarom pleit Rover er voor om de NMBS-automaten in Nederland dezelfde mogelijkheden te geven als in België.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen