05
april
2016

Nieuwe intercity-busverbinding vanuit Zuid-Limburg

Vanaf flixbus2 free for editorial purposesmaand gaat Flixbus een nieuwe route Groningen-Zwolle-Arnhem-Nijmegen- Maastricht rijden. Het afgelopen jaar zijn er steeds meer internationale alsmede binnenlandse intercitybuslijnen in Nederland gekomen. De inzet van intercitybussen voor de binnenlandse markt, in concurrentie met de trein, volgt de trend  in onder meer Duitsland en Frankrijk, waar steeds meer intercitybussen worden ingezet op lange afstanden, naar  het voorbeeld van de al langer bestaande internationale verbindingen van Eurolines. In Duitsland bieden met name Deutsche Bahn via IC-Bus, alsmede Flixbus intercity- buslijnen aan. Inmiddels is Flixbus ook in Nederland actief en doet IC-bus meerdere Nederlandse bestemmingen aan.

In Nederland is een probleem bij binnenlandse intercitybussen dat vanwege de concessiesystematiek de vervoersautoriteiten toestemming moeten verlenen om dit soort lijnen te mogen rijden. Zo mag men vooralsnog geen verbindingen aanbieden die concurreren met rechtstreekse overstapvrije treinverbindingen.

De  intercitybus is in de meeste gevallen goedkoper dan de trein. Dit komt omdat spoorwegmaatschappijen voor het rijden van treinen een hoge railinfraheffing moeten betalen aan de spoorbeheerder (in Nederland ProRail).

Rover afdeling Limburg stelt voor om bovendien een nieuwe nachtelijke intercitybus te laten rijden van en naar Schiphol, aangezien er nogal wat vluchten rond middernacht op Schiphol arriveren en er ook meerdere vluchten in de vroege ochtend vertrekken vanaf deze luchthaven.

Een mogelijke dienstregeling van een nachtbus in de richting Schiphol zou als volgt kunnen zijn:

Heerlen  v. 23:30

Maastricht  v. 23:55

Sittard v.  0:20

Roermond v. 0:55

Eindhoven  v. 1:40

Schiphol  a. 3:00

De reistijd van een bus tussen Maastricht en Schiphol zou ongeveer een half uur langer zijn dan de trein. Voor de passagiers welke rond middernacht aankomen zou er een intercitybusdienst ingezet kunnen worden welke om 1.00u. vanaf Schiphol vertrekt.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen