07
mei
2016

Nieuwe dienstregeling Veolia-bussen in Zuid-Limburg

Vanaf14032807 22 mei 2016 zal de nieuwe dienstregeling ingaan van de bussen van Veolia in Zuid-Limburg. Rond deze datum starten de bouwwerkzaamheden voor een nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het stationsplein in Maastricht. Daardoor zullen de bussen vanaf 22 mei tijdelijk niet meer via de Stationsstraat en het Stationsplein kunnen rijden en zullen de stadsbusperrons op het busstation (nabij het Stationsplein) tijdelijk niet bediend kunnen worden. Met ingang van de nieuwe dienstregeling zullen alleen de streekbusperrons (met een gewijzigde indeling) bediend worden door zowel de streek- als de stadsbussen, waarbij alle voertuigbewegingen met de klok mee zullen zijn.

Te verwachten is dat deze tijdelijke situatie nogal chaotisch kan zijn en derhalve niet prettig voor de reizigers. Alle bussen zullen in beide richtingen via de St. Maartenslaan rijden, de halte St. Maartenslaan is echter vervallen.  Op de trajecten tussen het station en de wijken ten oosten van de Maas, alsmede de streeklijnen van Veolia van en naar Maastricht wordt de reistijd met 1 minuut verlengd vanwege het omrijden via de St. Maartenslaan in combinatie met de gewijzigde indeling van het busstation. Voor de lijnen 8 en 66 zal vanwege het omrijden via de Sphinxlunet in de wijk Ceramique (route niet meer via de Spoorweglaan) de extra reistijd zelfs 3 minuten zijn. Bovendien zullen er nog een aantal andere wijzigingen zijn zoals onderstaand zijn omschreven.

In de regio Maastricht zal namelijk lijn 8 (Maastricht-Eijsden) in Maastricht niet meer rijden tussen het station en het centrum, echter de bussen van lijn 8 worden overdag op maandag t/m zaterdag  1x per uur doorgetrokken als lijn 4 (traject station-centrum-Villapark) zodat reizigers tussen Eijsden, Heugemerveld en het centrum van Maastricht (en v.v.) toch niet hoeven over te stappen. In de avonduren en op zondag wordt lijn 8 eveneens doorgetrokken, namelijk als lijn 5 (traject station-centrum-Daalhof, conform de huidige situatie). Lijn 4 (AZM-station-centrum-Villapark) wordt dan “geknipt” waarbij 1x per uur het volledige traject wordt gereden en 1 x per uur het traject AZM-station en 1x per uur het traject station-centrum-Villapark als de doortrekking van lijn 8.

Op maandag t/m zaterdag overdag zal er dan evenwel 2x per uur een verbinding van lijn 4 zijn tussen het AZM en het station (via Scharn) waarvan  1x per uur met het station als eindpunt, alsmede 2x per uur een verbinding van lijn 4 tussen het station/centrum en Villapark, waarvan 1 x per uur dus als een doorkoppeling van lijn 8. In de avonduren en op zondag zal conform de huidige situatie lijn 4 in een frequentie van 1x per uur het volledige traject rijden.  Daarnaast zal de streeklijn 59 in Maastricht ook worden doorgetrokken tot het centrum van Maastricht (bediening haltes Mosae Forum en Boschstraat).  Bovendien zullen de lijnen 3,4 en 9 in westelijke richting ook de halte Boschstraat/Maagdendries gaan bedienen.

In de regio Parkstad zal ook station Nuth worden bediend door de lijnen 20 en 51. Hierdoor zal 2 minuten extra reistijd ontstaan. Op werkdagen in vakantieperioden zal het traject van lijn 20 tussen de stations Voerendaal en Heerlen maar 1x per uur worden gereden.  Lijn 21 zal ’s avonds en op zaterdag en zondag tussen Hoensbroek busstation en Brunssum rechtstreeks via de Emmaweg rijden waardoor de haltes Centrale en Spoorstraat dan niet zullen worden bediend.  De overstapmogelijkheden in Waubach tussen lijn 23 en de lijnen 22 en 33 van en naar Heerlen worden geoptimaliseerd, waardoor er gewijzigde aankomst- en vertrektijden zullen zijn in de avonduren en op zaterdag en zondag.

Lijn 26 zal op het traject tussen Heerlen busstation en Hoensbroek busstation (op werkdagen en niet tijdens vakantieperioden) worden hernummerd naar lijn 45 . Op de rest van het traject (Heerlen busstation-Kerkrade) zal het lijnnummer 26 gehandhaafd blijven.  Alle ritten van lijn 43 gaan voortaan via de Roda-boulevard.  De aankomst-en vertrektijden van lijn 52 zullen wijzigen zodat een betere overstapmogelijkheid ontstaat met lijn 51 te Hulsberg.  Lijn 120 zal voortaan Hogeschool Zuyd als eindpunt hebben en niet meer doorrijden naar het Arcus college. De vertrektijden bij Hogeschool Zuyd zullen wijzigen. De halte bij het Arcus-college bevindt zich op korte loopafstand van de halte Hogeschool Zuyd.  Bovendien zullen er naast bovengenoemde wijzigingen (die ook aankomst- en vertrektijden betreffen) ook wijzigingen zijn in de aankomst- en vertrektijden op de lijnen 25, 28, 30 en 41.

In de regio Sittard-Geleen zullen in de avonduren de haltes Europaboulevard/SABIC en Stadion niet worden bediend; de halte Sportzone zal wel steeds worden bediend door de lijnen 11, 12, 110, 111 en 112.  Op lijn 13 zal de halte Tudderenderweg komen te vervallen.

In de periode vanaf het ingaan van de nieuwe busdienstregeling op 22 mei tot aan 11 december 2016 (startdatum nieuwe concessie Arriva) zal Veolia volgens vakantiedienstregeling rijden op werkdagen van 18 juli t/m 2 september alsmede van 24 t/m 28 oktober.

Voor meer gedetailleerde informatie per buslijn zie www.veolia-transport.nl

Categories: Rover-Limburg

Reacties (1)

  • boer

    boer

    19 mei 2016 op 14:37 |
    Het is precies een zelfde situatie op Utrecht centraal,bouw mega fietsenstalling,aangepaste buslijnenloop,vele bushalten op een andere plaats en/of andere stationskant,zelfs ook van de sneltram

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen