26
september
2016

Laatste rit Mat '64 eindigt in het Spoorwegmuseum in Utrecht

Mat '64 14011604die ook wel apekop wordt genoemd, heeft een afscheidsrit gemaakt door Nederland. Driehonderd treinliefhebbers mochten mee met de treinreis van Maastricht naar station Utrecht-Maliebaan, ofwel het Spoorwegmuseum, om daar in de museumverzameling te worden opgenomen. De treinstellen die deze laatste rit maakten waren de 449, 466 en 469. De laatste officiële reizigersrit van de Mat’64 was een treinrit van Deurne naar Eindhoven op 30 maart 2016.

Mat '64 is een afkorting van materieel 1964. De gele trein was ruim vijftig jaar een bekend gezicht op het Nederlandse spoor, voornamelijk op stoptreindiensten. Tijdens de laatste rit (met vertrek uit Maastricht om 9:37) kwamen de treinstellen langs onder meer Eindhoven, Arnhem, Zwolle en Amersfoort.

Inmiddels is de Mat'64 heel ouderwets, maar begin jaren zeventig was de trein hypermodern, met een snelheid van 140 kilometer per uur, een centrale deurvergrendeling en centraal bediende koersrollen. Het ontwerp van Mat '64 is afgeleid van de enkele jaren daarvoor gebouwde lichtgewicht dieseltreinstellen. Door de Scharfenberg-koppelingen kunnen de stellen in treinschakeling rijden, maar niet met ander materieel. De NS liet tussen 1961 en 1976  31 vierwagen-treinstellen en 246 tweewagen-stellen bouwen bij Werkspoor in Utrecht.

De Apekop moet niet verward worden met de Hondekop (Mat’54): de apekop had een bolle neus ter bescherming van de machinist maar de hondekop had een nog grotere bollere neus.

Voor de afscheidsrit naar het spoorwegmuseum hadden zich circa duizend mensen aangemeld, van wie er driehonderd waren uitverkoren.

Op het station in Eindhoven werd de trein onthaald door tientallen spotters. Gewapend met fototoestellen en camera’s probeerden zij de laatste aankomst vast te leggen. 

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen