20
juni
2016

Intercity’s naar Duitsland op de lange baan

De Dresden-Hbfsnelle intercityverbinding tussen Den Haag en Düsseldorf via Venlo wordt op de lange baan geschoven. De belangrijkste reden hiervoor ligt in Duitsland, aangezien de daarvoor benodigde spoorverdubbeling tussen Kaldenkirchen en Dülken in tijd is opgeschoven.

Uit een krantenartikel in NRC Handelsblad bleek dat dit ook geldt voor de Intercityverbinding van Eindhoven via Heerlen naar Aken en Keulen. Om dit mogelijk te maken moet een gedeelte van het traject in Nederland en Duitsland worden geëlektrificeerd. De financiering hiervan is rond en volgens de planning is dit zowel in Duitsland als in Nederland in het voorjaar van 2018 gerealiseerd.

Er is ook een positief bericht: het spoor tussen Heerlen en Landgraaf wordt verdubbeld. Hiervan was al lange tijd sprake van maar gelukkig is nu het definitieve besluit genomen. De kosten voor de spoorverdubbeling zijn begroot op 58 miljoen euro. De kosten voor de verdubbeling worden  gezamenlijk gedragen door de provincie Limburg en de landelijke overheid. Daarnaast draagt ook de EU bij aan de realisatie van dit project.

In de concessie voor het HoofdRailnet voor de periode 2015-2025 staat vermeld “NS verbetert de volgende grensoverschrijdende verbinding als volgt: de verbinding met Aken, door middel van een intercityverbinding, zodra de infrastructuur gereed is”. Hiernaast wordt in minder sterke bewoordingen vermeld dat er gestreefd wordt naar een intercityverbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf via Venlo.

Het schijnt dat de NS-intercityverbinding van Eindhoven via Heerlen naar Aken vanaf het voorjaar 2018 het kansrijkst is omdat in het Bundesverkehrswegeplan, de meerjarenplanning voor weg- water- en spoorprojecten, de spoorverdubbeling tussen Kaldenkirchen en Dülken in een lagere categorie is ondergebracht dan de verbinding tussen Heerlen en Aken. In de toekomst zou ook een doortrekking van deze intercity van Aken tot Keulen mogelijk kunnen zijn. Op de spoorverbinding tussen Aken en Keulen is het huidige traject tussen Düren en Keulen viersporig. Het is de bedoeling dat ook de infrastructuur op het traject tussen Aken en Düren wordt opgewaardeerd, vanaf 2018 (o.a. nieuwe inhaalsporen).

Het verschuiven in tijd van de projecten ligt bijzonder gevoelig in de Tweede Kamer omdat eind vorig jaar staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Dijksma via een motie de opdracht kreeg om de NS intercityverbinding Eindhoven-Heerlen-Aken mogelijk te maken.

In Rotterdam vindt van 20 t/m 22 juni de Europese Transportraad plaats waar het grensoverschrijdend treinverkeer (hoog) op het agenda staat. Het is de bedoeling dat er intentieverklaringen worden ondertekend over uitbreidingen van het intercityverkeer van en naar Duitsland en België.  

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen