16
april
2016

Eindelijk een OV-toeristenkaart. Maar de prijs?

Een14051602 jaar geleden werd een motie aangenomen om een OV-toeristenpas te introduceren; een motie die toen kamerbreed werd gesteund. Inmiddels is het dan zover: er komen twee toeristenkaarten die geldig zijn in al het openbaar vervoer in Nederland. Het betreft een dagkaart voor € 39,00 die van maandag t/m vrijdag geldig is vanaf 9.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen de hele dag, alsmede een dagkaart voor € 59,00 die op werkdagen de hele dag geldig is.

Toeristen, maar ook andere reizigers, kunnen al vanaf deze zomer reizen met de toeristenkaart met treinen, metro’s, trams en bussen in geheel Nederland. De ov-toeristenkaart moet het voor buitenlandse bezoekers gemakkelijker maken om in Nederland met het openbaar vervoer te reizen. Het is nog niet duidelijk of deze kaart als OV-chipkaart wordt uitgevoerd en of nu wel of geen toeslag betaald moet worden voor het reizen met IC-Direct op het traject Rotterdam-Schiphol of met de ICE op een binnenlands traject.

De OV-toeristenkaart zal o.a. te koop zijn bij de NS loketten en via de kaartautomaten, Aan de promotie en de verkrijgbaarheid van genoemd vervoersbewijs op de luchthaven Schiphol wordt nog hard gewerkt. Voor bezoekers aan de provincie Limburg zou het handig zijn als deze kaartjes ook in Aken en Luik te koop zouden zijn.

Diverse regio’s hebben al eigen toeristenkaarten of zijn met de introductie daarvan bezig, maar de gebruiksmogelijkheden hiervan zijn meestal minder.

Voordat de OV-toeristenkaart definitief wordt ingevoerd, komt er eerst nog een proef gedurende één jaar. Aan het eind van dat jaar worden de verkoop, prijsstelling en gebruiksgemak geëvalueerd.De OV-toeristenpas gaat waarschijnlijk nog vóór de zomer in de verkoop.

Uiteraard krijgen de toeristenkaarten Engelstalige benamingen: het “Holland Travel Ticket off peak” (voor reizen na 09.00 uur en in het weekend) en het “Holland Travel Ticket” (voor reizen op werkdagen de hele dag, dus ook voor 09.00 uur)

In Nordrhein-Westfalen, dat qua grootte en inwoners te vergelijken is met Nederland is het vergelijkbare “Schöner Tag Ticket NRW” te koop, dat geldig is van ma t/m vr vanaf 9.00 en op za, zo en feestdagen de hele dag. Deze kaart is geldig in alle RE- en RB-treinen in Nordrhein-Westfalen, maar echter niet in de IC- en ICE-treinen. Daarnaast is deze dagkaart geldig in alle bussen, trams,  metro’s (U-bahnen) en S-bahnen. Het “Schöner Tag Ticket” is een stuk aantrekkelijker geprijsd, een ticket voor 1 persoon kost € 29,50 en een groep van maximaal 5 reizigers betaalt € 43,00.Al met al een stuk goedkoper dan het nog in te voeren Nederlands equivalent.

Categories: Rover-Limburg

Reacties (2)

 • MvM

  MvM

  25 augustus 2016 op 13:22 |
  Ongelooflijk zoals de verantwoordelijke Tweede Kamerleden de OV- reizigers hebben laten bedotten (of was het omkopen?) door de treinbzazen. Treinreizigers van nu zijn verplicht om heel hun reis te verzieken met chipkaart-spelletjes waarbij de treinbzazen bij voorbaat de WINNAAR zijn. Kijk naar de miljoenenoverschotten aan reizirsgeld die in hun kassa belanden door kleine onoplettendheden van de OV-reizigers. Het 'parlement' heeft zitten slapen (is voorgelogen en/of met douceurtjes bedacht) vervoersbazen strijken hun bonussen op en de OV-reiziger is de dupe. De minister strooit 130-borden langs de autowegen met het oog op verkiezingswinst en met lak aan ademhalingsproblemen door vuile lucht.

  antwoord

 • boer

  boer

  23 april 2016 op 15:41 |
  In de deelstaten B.W. is dit dagabonnement zelfs maar 23 Euro

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen