17
juli
2016

Eerste Flirt3 trein van Arriva in Nederland

Op 16071509feestelijke wijze is op 15 juli 2016 in het bijzijn van 200 genodigden in de onderhoudswerkplaats van Stadler in Blerick de eerste nieuwe Arriva-trein (Flirt3 van de Zwitserse treinenbouwer Stadler) aan de aanwezigen  gepresenteerd.

De nieuwe Arriva-treinen worden vanaf 11 december ingezet op de sprintertrajecten Heerlen-Valkenburg-Maastricht Randwyck en Roermond-Maastricht Randwyck. Dit treintype rijdt pas vanaf 2020 tussen Roermond en Nijmegen, de reden hiervoor is dat deze elektrische treinen pas over de Maaslijn  kunnen rijden als die geëlektrificeerd is. Naast deze elektrificatie wordt de Maaslijn op vier plaatsen verdubbeld zodat al rijdend gekruist kan worden. Deze verdubbelingen van het spoor zijn gepland in Cuyk, Reuver, Vierlingbeek en Venray.

Op de Maaslijn komen wel 16 'gerestylede' dieseltreinen te rijden die door Arriva worden overgenomen van Veolia. Daarnaast worden er voor de Maaslijn 7 dieseltreinen van het type LINT toegevoegd, die op dit moment worden gerenoveerd in Duitsland.

In de spitsuren is het vooral op het noordelijke deel van de Maaslijn, tussen Venray en Nijmegen, heel druk met forenzen en studenten zodat tussen Venray en Nijmegen in de spits naast 4 treinen per uur ook extra versterkingsritten zullen worden uitgevoerd. In  de daluren (tussen de ochtend- en middagspits) zal eveneens met vier treinen per uur gereden worden door Arriva.

De 36 nieuwe Flirt3-treinen hebben extra beenruimte, brede deuren, een gesloten toiletsysteem en overal stopcontacten. Van deze order worden 23 treinen dit jaar geleverd, 15 treinen hebben 2 bakken met 4 deuren. 8 treinen bestaan uit 3 bakken met 3 deuren en zijn tricourant (geschikt voor drie verschillende bovenleidingsspanningen en drie verschillende beveiligingssystemen, zodat ze op de Drielandenverbinding tussen Aken, Heerlen, Maastricht en Luik ingezet kunnen worden). Over een paar jaar worden  nog eens 13 treinen, bestaande uit 3 bakken met 5 deuren geleverd, ter vervanging van de tijdelijk van Veolia over te nemen dieseltreinen op de Maaslijn.

Tijdens de bijeenkomst in de Stadler-werkplaats werd ook het onderhoudscontract tussen Arriva en treinenbouwer Stadler ondertekend. De komende vijftien jaar verzorgt Stadler het onderhoud van de Arriva-treinen. NS bestelde eerder dit jaar eveneens 60 Flirt3-treinen bij de Zwitserse treinenbouwer, die bovendien ook in Limburg worden onderhouden en wel in de NedTrain werkplaats in Maastricht.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen