17
december
2017

Belgische stoptrein nekt sneltrein Arriva

Op17052203 10 december is de nieuwe treindienstregeling ingegaan. Vanaf genoemde datum zijn de aankomst- en vertrektijden van de treinen van NS en Arriva significant gewijzigd of krijgen treinen een andere bestemming zoals de IC die uit Heerlen vertrekt. Deze trein rijdt met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer naar Schiphol maar heeft Enkhuizen als eindbestemming. Naast de gewijzigde tijden van stoptreinen op de Heuvellandlijn, de treinverbinding tussen Maastricht en Heerlen, is er nog één verschil ten opzichte van de vorige dienstregeling. Reden tot 9 december j.l. alle stop- sneltreinen vanaf Heerlen nog door naar station Maastricht Randwyck, in de dienstregeling 2018 eindigt in het weekend één sneltrein op het hoofdstation van Maastricht. Het gaat hierbij om de sneltrein die om 16 minuten over het hele uur uit Heerlen vertrekt. Deze trein  rijdt vanaf dit station ook weer terug naar Heerlen en vertrekt bovendien uit Maastricht drie minuten eerder ten opzichte van de doordeweekse sneltreinen.

Mogelijke reden voor het niet doorrijden in het weekend van vermelde  sneltrein naar Maastricht Randwyck is gelegen in het feit dat de Belgische stoptrein op zaterdag en zondag in het dienstregelingpatroon een minuut eerder vanaf Liège Guillemins vertrekt en daardoor een minuut eerder aankomt in Maastricht. Om te voorkomen dat de stoptrein van de NMBS en de Arriva sneltrein uit Heerlen op het tracé Maastricht-Maastricht Randwyck elkaar in de weg zitten, zou je kunnen voorstellen om de trein uit België een minuut later vanaf de stations Eijsden en Maastricht Randwyck te laten vertrekken. Dit zou in principe mogelijk moeten zijn omdat het Belgische treinstel toch een dik half uur stilstaat in Maastricht.

Rover-Limburg is vanwege de duidelijkheid er voorstander van om de dienstregeling van de treinen op de Heuvellandlijn op alle dagen van de week hetzelfde te laten zijn. Met het hierboven vermelde voorstel moet dit toch mogelijk zijn? Met het laten doorrijden in het weekend van de sneltrein van -.39u. uit Maastricht naar Randwyck ontstaat er ook geen groot tijdsinterval tussen twee vertrekkende treinen uit Maastricht naar Maastricht Randwyck, anders is het betreffende tijdsinterval tussen ’24 en ‘51.

Categories: Rover-Limburg

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen