• Home
  • Nieuws afdeling Limburg

Rover-Limburg

31
mei
2016

Reiziger vindt Valkenburg het meest gastvrije kleine station

Na16053007 een ledenenquête zijn de stations Rotterdam Centraal en Delft door Rover verkozen tot de meest gastvrije Nederlandse stations in de categorie grote en middelgrote stations. In tegenstelling tot de genoemde moderne en vernieuwde stations werd in de categorie kleine stations juist gekozen voor het oudste station van Nederland, namelijk station Valkenburg.

Rover vroeg aan de leden wat een station tot een gastvrij station maakt en welke stations hier een positief voorbeeld van zijn. Tijdens de algemene ledenvergadering van Rover Landelijk op zaterdag 28 mei in Ermelo werden de winnaars door Ronald Nomes, directeur Stations van ProRail, bekend gemaakt. 

24
mei
2016

Algemene Ledenvergadering Rover Afdeling Limburg

Op 06110614zaterdag 11 juni 2016 organiseert de Rover afdeling Limburg in de “Spuiklep”, Parallelweg 4,  6411 ND in Heerlen haar algemene ledenvergadering (ALV). Deze ALV, alleen toegankelijk voor leden van Rover, vindt plaats tussen 11.00u. tot 12:30u. Zaal open vanaf 10.30 u.

De Spuiklep ligt op enkele minuten lopen van het station Heerlen. Vanaf de loopbrug neemt u de trap richting stadszijde. Uiteraard kunt u ook gebruik maken van de liften. U loopt vanaf het station  rechtsaf over de Parallelweg langs het spoor en ter hoogte van de Laanderstraat/Koningstraat ziet u aan de rechterkant van de Parallelweg de toegang tot de Spuiklep. Na het passeren van het openstaande hek loopt u rechtsom richting de ingang van het gebouw. Automobilisten rijden iets verder richting Kinderstad en slaan dan rechtsaf en na de passage van het hek komt men dan uit op de parkeerplaats voor de Spuiklep.

08
mei
2016

Levering nieuw sprintermaterieel voor NS in volle gang

Via 20160413-ns-flirt-presentatie-lowres-26378deze website informeerden wij u op 24 februari 2016 over de bestelling van nieuwe sprinters door NS. Een deel van het nieuwe sprintermaterieel zal door de bekende Zwitserse treinfabrikant Stadler worden gebouwd. De door NS geplaatste order bestaat uit de levering van 58 treinen van het type FLIRT 3; de afkorting FLIRT staat voor Flinker Leichter Innovativer Regionaltriebzug (snel, licht en innovatief regionaal treinstel).

07
mei
2016

Nieuwe dienstregeling Veolia-bussen in Zuid-Limburg

Vanaf14032807 22 mei 2016 zal de nieuwe dienstregeling ingaan van de bussen van Veolia in Zuid-Limburg. Rond deze datum starten de bouwwerkzaamheden voor een nieuwe ondergrondse fietsenstalling onder het stationsplein in Maastricht. Daardoor zullen de bussen vanaf 22 mei tijdelijk niet meer via de Stationsstraat en het Stationsplein kunnen rijden en zullen de stadsbusperrons op het busstation (nabij het Stationsplein) tijdelijk niet bediend kunnen worden. Met ingang van de nieuwe dienstregeling zullen alleen de streekbusperrons (met een gewijzigde indeling) bediend worden door zowel de streek- als de stadsbussen, waarbij alle voertuigbewegingen met de klok mee zullen zijn. 

17
april
2016

Arriva kan verder met de OV-concessie Limburg

Rover 06110615afdeling Limburg is verheugd dat  de beroepsprocedure bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven van Veolia tegen de provincie Limburg is ingetrokken. Arriva gaat dan definitief vanaf 11 december 2016 het bus- en regionale treinvervoer in Limburg verzorgen. Reizigersorganisaties zullen nu op korte termijn in overleg treden met Arriva om hun plannen te beoordelen en om te adviseren over verbeteringen. 

16
april
2016

Eindelijk een OV-toeristenkaart. Maar de prijs?

Een 14051602jaar geleden werd een motie aangenomen om een OV-toeristenpas te introduceren; een motie die toen kamerbreed werd gesteund. Inmiddels is het dan zover: er komen twee toeristenkaarten die geldig zijn in al het openbaar vervoer in Nederland. Het betreft een dagkaart voor € 39,00 die van maandag t/m vrijdag geldig is vanaf 9.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen de hele dag, alsmede een dagkaart voor € 59,00 die op werkdagen de hele dag geldig is.

06
april
2016

OV-ToerPas in Zuid-Limburg

Een 16050201tot nu toe onbekend buskaartje in Zuid-Limburg is de OV-ToerPas. Dit kaartje is in het leven geroepen voor de toeristen in Zuid-Limburg. Met de OV-Toerpas kan  gedurende twee dagen in de daluren onbeperkt met de bus worden gereisd, waarbij de restrictie geldt dat na activering de beide reisdagen binnen een periode van 5 dagen verbruikt dienen te worden. Het kaartje kost € 9,95 en bevat een chip; derhalve dient  bij aanvang en einde van elke busreis respectievelijk in- en uitgecheckt te worden.

05
april
2016

Nieuwe intercity-busverbinding vanuit Zuid-Limburg

Vanaf flixbus2 free for editorial purposesdeze maand gaat Flixbus een nieuwe route Groningen-Zwolle-Arnhem-Nijmegen- Maastricht rijden. Het afgelopen jaar zijn er steeds meer internationale alsmede binnenlandse intercitybuslijnen in Nederland gekomen. De inzet van intercitybussen voor de binnenlandse markt, in concurrentie met de trein, volgt de trend  in onder meer Duitsland en Frankrijk, waar steeds meer intercitybussen worden ingezet op lange afstanden, naar  het voorbeeld van de al langer bestaande internationale verbindingen van Eurolines. In Duitsland bieden met name Deutsche Bahn via IC-Bus, alsmede Flixbus intercity- buslijnen aan. Inmiddels is Flixbus ook in Nederland actief en doet IC-bus meerdere Nederlandse bestemmingen aan.

04
april
2016

Aantrekkelijke OV-tarieven tijdens weekendafsluitingen A2 en A79

In april 14040623en mei 2016 zullen de A2 en A79 ter hoogte van knooppunt Kruisdonk (ten noorden van Maastricht) allebei in een weekend gedeeltelijk afgesloten zijn ten behoeve van het aanbrengen van nieuw asfalt. De A2 in de richting Eindhoven zal van 8 april 20.00 uur tot 11 april 06.00 uur afgesloten zijn. De A79 in de richting Heerlen zal van 30 april 20.00 uur tot 2 mei 06.00 uur afgesloten zijn. Het verkeer in de richting Eindhoven of Heerlen wordt tijdens de afsluitingen omgeleid.In de richting Maastricht zijn er echter geen afsluitingen en zal het verkeer geen hinder ondervinden.

24
maart
2016

NMBS-automaten op Nederlandse stations

Reeds 15061901meer dan een half jaar geleden zijn er NMBS-automaten in drie Nederlandse treinstations geplaatst.  In Maastricht staan er zelfs drie automaten: twee in het hoofdstation en één in Maastricht Randwijck.

In het algemeen functioneren de automaten - zonder munt- of papiergeld - prima.  Nochtans is er regelmatig uitval door een storing, maar de afspraak loopt dat (zeker in dat geval) een vervoersbewijs voor hetzelfde tarief onmiddellijk bij de treinbegeleider gekocht kan worden.

10
maart
2016

Vanaf december geen directe Intercity Venlo-Den Haag Centraal meer

Gisteren14040623 heeft het Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV) op haar website (www.locov.nl) een reactie gegeven op de plannen van  NS met betrekking tot de treindienstregeling voor het jaar 2017, welke op 11 december 2016 zal ingaan.

Op 11 december wijzigt de dienstregeling voor heel veel treinen in Nederland en dat heeft nogal wat gevolgen voor de dienstregeling in Limburg. De huidige IC-verbinding tussen Venlo en Den Haag Centraal v.v. gaat op de schop. Daarvoor in de plaats komt een IC Eindhoven-Den Haag Centraal welke tussen Breda en Rotterdam via de HSL gaat rijden. De IC Venlo-Eindhoven krijgt Schiphol Airport als eindbestemming. De IC van/naar Venlo zal in Eindhoven gekoppeld/gesplitst worden aan/van een IC-gedeelte die tussen Heerlen en Schiphol rijdt.  De gewijzigde opzet van de Intercitydienst heeft tot gevolg dat reizigers uit Venlo een rechtstreekse IC-verbinding met ’s-Hertogenbosch, Utrecht en Schiphol krijgen. Daarentegen dienen reizigers die tussen Venlo en Eindhoven met de intercity reizen en bijvoorbeeld Tilburg, Breda of Rotterdam als eindbestemming hebben vanaf het einde van dit jaar in Eindhoven over te stappen. De overstap in Eindhoven zal wel goed zijn in beide richtingen. 

03
maart
2016

Strategische heroriëntatie van de NS

Na16030308 de problemen met de aanbesteding in Limburg en het Fyra-debacle wil de politiek een herstructurering van het spoorbedrijf van de NS. Roger van Boxtel, de interim bestuursvoorzitter van de NS, kwam met de volgende plannen:  het afstoten van de meeste stationswinkels, het op termijn afstoten van busbedrijf Qbuzz en het niet meer mee doen aan aanbestedingen van regionale spoorlijnen.

Minister Dijsselbloem was van mening dat NS beter een aantal neventaken kon afstoten om zich te concentreren op het HoofdRailnet. NS heeft deze gedachte dus gevolgd.  Deze koerswijziging laat zich beter verklaren uit politieke wenselijkheid dan vanwege bedrijfseconomische redenen.   

26
februari
2016

OV-chipkaartpoortjes in Sittard gaan vanaf 29 februari dicht

De OV-chipkaartpoortjesOV-chipkaartpoortjes in Sittard welke eind 2011 op het NS-station in Sittard werden geplaatst, gaan op 29 februari dicht. Jarenlang hebben de NS en de gemeente overlegd over de sluiting van de poortjes.  Het belangrijkste argument voor het plaatsen van de poortjes is het weren van zwartrijders uit treinen om agressie tegen te gaan. De spoortunnel wordt echter ook door niet-treinreizigers uit Limbrichterveld gebruikt die naar het centrum willen of omgekeerd. Voor buurtbewoners en bedrijven in de buurt is er de mogelijkheid om een gratis passagepas aan te vragen, waarmee zij toch de poortjes kunnen passeren. Inmiddels is ook door de NS besloten om de poortjes niet te openen bij grote evenementen zoals het Oktoberfeest, carnaval en de Sint Joep Markt. Het alternatief om de OV-chipkaartpoortjes naar de ingang van de perrons te verplaatsen werd door de NS afgewezen met als argumenten veiligheidsredenen en de te verwachten congestie.

24
februari
2016

Twee nieuwe sprinterseries voor NS

VanwegeAfbeelding Stadler Flirt stoptrein de groei van het aantal reizigers alsmede ter vervanging van ouder sprintermaterieel heeft de NS twee series stoptreinmaterieel besteld, namelijk 118 nieuwe sprinters bij de Spaanse treinenbouwer CAF alsmede een bijkomende spoedorder voor 58 nieuwe sprinters van het type FLIRT bij de Zwitserse treinenbouwer Stadler. Deze bijkomende spoedorder is gedaan vanwege de te verwachten forse toename van het aantal reizigers vanaf januari 2017 doordat MBO-leerlingen jonger dan 18 jaar dan ook gebruik kunnen gaan maken van de  OV-studentenkaart. Hierdoor en ook vanwege de noodzakelijke uitstroom van resterende Mat’64-treinstellen, die nu nog als reserve-treinstellen worden ingezet,  is er een versnelde behoefte ontstaan aan nieuw en extra materieel.

12
februari
2016

Maastricht voor de tweede keer in de fout bij het tramdossier

Het tramproject Hasselt-Maastricht wordt steeds problematischer. Zoals al bekend zijn de problemen met de draagkracht van de Wilhelminabrug door de gemeente Maastricht in een veel te laat stadium geconstateerd, met als gevolg dat het traject van de tramverbinding Hasselt-Maastricht ingekort zal worden tot de Maasboulevard. Mogelijk wordt de tramlijn in een later stadium doorgetrokken naar het NS-station.

Maar het tweede probleem dat zich nu voordoet is dat het  bestemmingsplan voor de  tramlijn Hasselt-Maastricht door de Raad van State(RvS) vernietigd is. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

<<  4 5 6 7 8 [910 11  >>