Enquête naar meest gastvrije stations

Uitreiking Rotterdam foto Sanne van GalenStations Rotterdam Centraal en Delft zijn door Rover na een ledenenquête verkozen tot de meest gastvrije grote en middelgrote stations van Nederland. Naast deze modern gerenoveerde stations werd in de categorie kleine stations juist gekozen voor het oudste station van Nederland: station Valkenburg.

Rover vroeg in 2016 aan de leden wat een station tot een gastvrij station maakt en welke stations hier een positief voorbeeld van zijn.  
Tijdens de ledenvergadering van Rover op zaterdagmiddag in Ermelo werden de winnaars door Ronald Nomes, directeur Stations van ProRail, bekend gemaakt. Naast winnaars Rotterdam, Delft en Valkenburg werden er certificaten uitgereikt aan de best gewaardeerde stations in de categorieën groot, middelgroot en klein: stations Amsterdam CS, Utrecht CS, Zutphen, Ede-Wageningen, Overveen, Dalfsen, Deurne en Ommen.

De meest aantrekkelijke eigenschappen van een groot station zijn volgens de reizigers ruimte, licht, overzichtelijkheid en duidelijke informatie, genoeg te doen en te zien, mogelijkheid om te eten en te drinken, een prettige drukte en aanwezigheid van voldoende personeel om iets aan te kunnen vragen. Ook de stationspiano wordt opvallend vaak genoemd als welkom vermaak. De best gewaardeerde kleine stations hebben ook een gemene deler: er gebeurt iets op het station, er is vrijwel altijd iemand aanwezig, de aanwezigheid van een café zorgt voor reuring en gezelligheid. De meest genoemde kleine stations zijn grotendeels stations met een recreatieve bestemming, waarbij reizigers soms direct op het terras stappen en zich omringd voelen door niet-gehaaste medereizigers. 

Stations die reizigers liever mijden, zijn stations waar het somber, kil, verlaten, donker, unheimisch, tochtig of vuil is. Ook lange perrons met grote loopafstand naar de trap, gebrek aan menselijk toezicht en aan voorzieningen zijn redenen om een station als ongastvrij te beoordelen. De slechtste waardering krijgt station Rijswijk, gevolgd door stations Amsterdam Muiderpoort en Uitgeest. 

Klik op de afbeelding hieronder op het rapport te downloaden.

gastvrije stations